Občani opozarjajo: tudi v Celju vse več zapuščenih mačk


V teh dneh smo v uredništvo prejeli pismo občanke, ki opozarja na problem čedalje večjega števila zapuščenih mačk v občini Celje. Problem sicer ne pesti samo naše občine, temveč se s to težavo soočajo v praktično vseh slovenskih občinah.

Uradna statistika o tem, kakšno je gibanje števila zapuščenih mačk v Sloveniji ne obstaja, a zavezišča za živali opozarjajo, da so njihove kapacitete že prenapolnjene.

Temu dejstvu vsled, in prihajajočim vročim poletnim dnem, ko moramo skrbi za živali posvetiti še nekoliko več pozornosti, se je na nas s pismom obrnila občanka s katerim apelira na lastnike mačk, pa tudi tiste, ki to (še) niso.

Med drugim v pismu navaja tudi nekaj rešitev in ukrepov, ki lahko naredijo svet zapuščenih živali lepši:

  1. Če imate pri hiši mačko/ka, ki ni kastrirana oz. sterilizirana, in nimate denarja za ta poseg, se obrnite na svojo Občino. Nekatere na začetku leta pomagajo svojim občanom s sofinanciranjem tega posega, druge celo kasneje.
  2. Obrnite se na lokalno društvo za zaščito živali. Ne boste verjeli, a večina se bo potrudila, da vam pomaga, kolikor bo le mogoče.
  3. Pobrskajte po FB straneh društev in zavodov, ki se ukvarjajo z oskrbo in reševanjem zapuščenih živali. Mnoge med njimi mesečno organizirajo dobrodelne dražbe, kjer z doniranim zneskom ne pomagate le zapuščenim živalim, ampak v zameno prejmete celo sladico ali lep izdelek.
  4. Obiščite FB strani raznih Licitacije za Društvo za zaščito živali Kranj, Mačja preja, Društvo za zaščito živali Novo mesto, Mačja hiša, Društvo Mujcekov domek, za pomoč in zaščito mačk, Celje in še jih boste našli v vsakem kraju. Večina prijazno naproša, da kupite njihov izdelek (obesek, majico, igračo …) ali donirate znesek, s katerim bodo oskrbeli živali, ki so jih njihovi lastniki odvrgli kot smeti.
  5. Če imate radi živali, imate čas, prostor in voljo, postanite “začasnik”. Ponudite ubogim živalim začasen dom, dokler jih ne posvoji kakšna človeška duša. Mnoga društva pozivajo občane, da jim pomagajo z deljenjem svojih domov z najdenčki, ob tem pa jim bodo sama priskrbela hrano in mačji pesek. Delimo povezavo na “klic na pomoč” DZZŽ Novo mesto, ki nujno potrebuje začasne namestitve za mlade mucke.
  6. Odprite srce. Živali imajo čustva in čutila. Kot vi čutijo bolečino, žejo, strah, lakoto in naklonjenost. Nehajte gledati stran, ko vidite, da nekdo grdo ravna s svojo mačko, psom ali katerokoli živaljo. Bodite glasnik sprememb in glas živali v stiski. Prijavite mučenje ali zanemarjanje! Društva za zaščito živali pri izvajanju zakonodaje s področja zaščite živali nimajo kakšnih posebnih pooblastil, zato vsako kršitev zakona prijavijo inšpekciji, tako kot vsak posameznik/posameznica. Za nujne primere je 24 ur na dan navzoč dežurni veterinarski inšpektor. Kontaktne podatke je mogoče dobiti s klicem na Center za obveščanje 112.

Celotno pismo Mojce S. si lahko preberete TUKAJ (klik)

fgc_jugonostalgija-klik