Obeta se zaključek stavke na upravnih enotah


Sredi maja so zaposleni na upravnih enotah začeli s stavko, ki je v različnih krajih potekala drugače, s ponedeljkom pa se obeta njena prekinitev, saj bo Sindikat državnih organov Slovenije z vlado oz. ministrom za javno upravo predvidoma podpisal stavkovni sporazum.

Med upravnimi enotami, kjer so stavko izvajali vsak dan je bila tudi celjska. Enako je bilo v Žalcu. Ob sredah so na širšem Celjskem stavkali v Mozirju in Velenju, brez stavke pa so bili v Laškem, Šentjurju in Šmarju pri Jelšah.

Glavni poudarek stavkovnega sporazuma prinaša udejanjanje določil zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki govori o sredstvih in plačilu delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela, kar je bila ena od glavnih zahtev stavkajočih.

Vlada je v luči obravnave problematike upravnih enot, kjer so nastale zamude npr. z izdajo gradbenih dovoljenje, sprejela predlog zakona o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah. Tako bodo med drugim predvidoma ukinili krajevno pristojnost UE pri izdajanju bivalnih dovoljenj in še bolj poenostavili zaposlovanje tujcev.