Obletnica velike poplave v knežjem mestu


Na današnji dan leta 1998 je v Celju prišlo do poplave, ki je povzročila primerljivo škodo tisti, ki jo je v mestu pustila povodenj leta 1990.

V začetku novembra leta 1998 je v knežjem mestu prišlo do poplave, katera je bila primerljivih razsežnosti, kot tista, ki jo je Celje doživelo 1. novembra leta 1990. Takrat je zaradi močnih padavin prišlo do obsežnih poplav na celotnem zahodnem in severnem območju Slovenije. Poplava je Celjane delno presenetila, saj so se počutili varnejše zaradi v preteklosti izvedenih protipoplavnih ukrepov. Vzroki za preplavitev Celja vzhodno in severno od obrambnih nasipov ob Ložnici in Savinji so bili do takrat neobičajni. Visokovodni val je bil blizu 100-letnemu.

Vir foto: Osrednja knjižnica Celje/Goropevšek, Branko

Savinja je poplavila 700 hektarov urbaniziranih mestnih površin. Prekinjen je bil električni in telefonski sistem. Voda je bila sredi mesta visoka tudi do enega in pol metra. Poplavljeno je bilo večje število trgovin, obratovalnic, kletnih prostorov stanovanjskih hiš in blokov, celjska bolnišnica, podjetja, vrtci in šole, voda je zalila trezor SDK. Poškodovani so bili objekti cestne infrastrukture, mostovi na Savinji.

Vir: Kamra.si