Odprava Patagonija 2022, pod vodstvom izkušenih celjskih alpinistov, zaznamovana s tragično nesrečo tujega kolega (foto)


Sredi januarja je v argentinsko Patagonijo odšla alpinistična odprava Patagonija 2022, pod vodstvom izkušenih celjskih alpinistov Luke Krajnca in Luke Lindiča. Člani odprave so bili še Krištof Frelih, Blaž Karner, Gregor Šegel in Andraž Šparovec. Ti so, za razliko od starih patagonskih mačkov Krajnca in Lindiča, Patagonijo obiskali prvič. 

Odpravo, zaznamovano tudi s tragično izkušnjo, so s številnimi doseženimi cilji uspešno zaključili sredi februarja in se srečno vrnili v domovino.

Sredi januarja se je v argentinsko Patagonijo, pod vodstvom izkušenih celjskih alpinistov Luke Lindiča in Luke Krajnca, odpravila šestčlanska odprava. Odprava Patagonija 2022 je bila prva patagonska izkušnja za četverico Krištof Frelih, Blaž Karner, Gregor Šegel in Andraž Šparovec. V zadnjih tednih pred odhodom se je sicer število članov precej zmanjšalo, kar je po besedah vodij odprave sprva načelo moralo, a tudi pokazalo kdo je za odpravo zares pripravljen in motiviran. Slednje se je pokazalo že prve dni po prihodu v El Chalten, ko so vsi člani že opravili s svojo prvo patagonsko smerjo.

V naslednjih dneh so si nato novi podvigi le še sledili. Naveza Karner-Šegel se je podala proti smeri Mate, Poro y Todo lo Demás, naveza Frelih-Šparovec pa proti Franco Argentini v Fitz Royu. Medtem sta se Lindič in Krajnc znova odpravila proti Poincenotu z namenom preplezati novo smer. Karner in Šegel sta uspešno preplezala smer do vrha stebra Goretta, kjer sta se premišljeno odločila, da se zaradi padajočega ledu v nadaljevanju odpovesta vrhu Fitz Roya. Frelihu in Šparovcu so načrte prekrižale težavne razmere v koluarju, ki vodi do Italijanske škrbine in začetka Franco Argentine. Po spremembi načrta sta prečila do Aguje Guillaumet in splezala na vrh. Krajnc in Lindič pa sta preplezala nekaj težavnih raztežajev v novi smeri ter odkrila ključni prehod, ki bo omogočil vzpon v novi smeri, ter se vrnila na kamp Polacos, so svoje prve podvige v Argentini opisali člani odprave.

Nepričakovana drama z reševanjem žal neuspešna

Naslednje jutro sva se zbudila s pogledom na nenavadno utripanje lučke visoko v vzhodni steni Cerro Torreja. Po nekaj minutah je bilo jasno, da nekdo pošilja SOS signal in začela se je nekajdnevna drama, v kateri je življenje na žalost izgubil odličen 41-letni italijanski plezalec Corrado “Korra” Pesce. Ta je v Cerro Torre s plezalnimi kolegi preplezal novo smer. Med spustom se je na njega in plezalca v navezi zrušila t.i. ledena goba. Pescejevega plezalnega partnerja Argentinca Tomása Aguila so italijanski, švicarski, nemški in argentinski alpinisti uspeli rešiti in ga poškodovanega prepeljati v bolnišnico, medtem ko so truplo Pesceja našli s pomočjo drona. Zaradi nedostopnosti so preklicali nadaljnje reševanje, njegovo truplo pa zaenkrat ostaja na gori.

Nadaljevanje akcije je bilo precej zaznamovano s tem tragičnim dogodkom, zato je odpravi prišlo prav nekaj več dni slabega vremena in čas za premislek ter soočanje z dejstvom. “Ritem v barvitem, življenja in turistov polnem mestecu daje občutek varnosti. Prav tako vedno večje število plezalcev na tem območju. Ob nesreči pa smo dojeli realnost, da je plezanje v navidezno le streljaj oddaljenih hribih zelo resno in da mora biti vsakdo samozadosten in dobro usposobljen za primer nezgode, predvsem pa odločitve sprejemati zelo premišljeno. Tik pred koncem skupne akcije nam je bilo naklonjeno še eno krajše obdobje lepšega vremena, ki so ga člani izkoristili za plezanje v stenah Aguje Guillaumet in s tem aktivno zaključili bivanje v Patagoniji,” je izkušnjo opisal Luka Krajnc.

Krajnc je ob koncu dodal, da je prva patagonska izkušnja članom ponudila kompletno zgodbo s pozitivnimi in negativnimi stranmi njihovega udejstvovanja v gorah. “Člani so dobro dojeli idejo akcije, kjer je bila dobra mera samostojnosti ključna. Vseskozi so ob manjših usmeritvah sprejemali dobre odločitve in vse ture izpeljali z veliko mero odgovornosti in kontrole. Dobro vreme na začetku odprave je omogočilo precej preplezanih metrov v patagonskem granitu. Upava (op.p. Luka Krajnc in Luka Lindič), da jih je ta uspešna skupna akcija navdušila za samostojem obisk tega območja v prihodnosti,” je zaključil Krajnc.

Kronološki potek odprave
 • 16. januar: prihod v El Chalten
 • 17. januar: vsakodnevna opravila in nastanitev
 • 18. januar: pakiranje opreme in priprava na turo
 • 19. januar: dostop do sten
 • 20. januar: plezanje v Ag. Exupery in Ag. Poincenot
 • 21. januar: vrnitev v El Chalten
 • 22.-24.1 januar: počitek v El Chaltenu in plezanje balvanov
 • 25. januar: dostop do sten
 • 26.-29. januar: plezanje in sodelovanje v reševalni akciji
 • 30. januar-2. februar: počitek v El Chaltenu in plezanje balvanov
 • 3. februar: dostop do sten
 • 4. februar: plezanje v Ag. Guillaumet
 • 5. februar: vrnitev v El Chalten
 • 6.-7. februar: plezanje balvanov v El Chaltenu
 • 8. februar: vrnitev domov
Realizirani cilji akcije
 • 19. 1. 2022 Aguja Saint Exupery, Italijanska smer, 6c, 700 m (Karner in Šegel)
 • 20. 1. 2022 Chiaro di Luna na Ag. St. Exupery, 6b+, 750 m (Frelih in Šparovec)
 • 26.-27. 1. 2022 Mate, Porro y Todo z vmesno varianto in nadaljevanjem po Gringos Perdidos, Fitz Roy, Steber Goretta, 6c, 900 m, (Karner, Šegel A0)
 • 27. 1. Brenner-Moschioni + Comesaña-Fonrouge, Aguja Guillaumet, 6b, 300 + 200 m (Frelih in Šparovec)
 • *Polovica nove smeri v južni steni Ag. Poincenot (Krajnc in Lindič)

Luka Krajnc (AO PD Celje Matica) je eden najboljših slovenskih vrhunskih alpinistov nove generacije in matador slovenskega zahtevnega skalnega plezanja zadnjih let. Plezal je na odpravah v ZDA (2008, 2009, 2011; trikrat preplezal El Capitan in opravil enodnevni vzpon čez Salathe), Maroku (2009), Venezueli (2011/12; prvenstvena smer in tri prve ponovitve), Patagoniji (2013, 2015, 2020; prvenstvene smeri The Real Kekec v Fitz Royu, Dulce de Leche v El Mochu, Blockbuster v Mojon Roju, Mir v JV steni St. Exuperyja, vzpona na Cerro Torre po JV razu in prek grebena Adel) in Tibetu (prvenstvena smer na Kang Ri, 2013). Preplezal je več novih smeri v Evropi in po svetu, leta 2014 opravil prvo prosto ponovitev smeri Rolling Stones v Grandes Jorasses (v navezi z Luko Lindičem), leta 2017 prvo prosto ponovitev smeri Spomin (8c, 350 m) v Paklenici, sezono 2018 kronal z enodnevnim vzponom v Petitovi smeri v Grand Capucinu (8a+, 450 m, vsi raztežaji v vodstvu in brez padca), opravil prvo prosto ponovitev Skritega izziva v Debeli peči (VIII+/IX-, 350 m) in na Lofotih z mednarodno ekipo preplezal sedem prvenstvenih kombiniranih vzponov visoke tehnične in kompleksne težavnosti, leta 2019 pa v enem dnevu in prosto opravil zimski vzpon po Leuseurjevi smeri v Druju (M7, 900 m).

Luka Lindič (AO PD Celje Matica) je zadnja leta eden glavnih protagonistov slovenskega in svetovnega alpinizma, ki kaže izjemno alpinistično zrelost, preudarnost, pripravljenost in osredotočenost. Udeležil se je številnih odprav: K7 West (prva ponovitev smeri Anderson-House-Prezelj, 2008), Bhagirathi (prvenstvene smeri na Bhagirathi II, III in IV, 2009), Makalu (dosežena višina 8200 m, 2011), Phola Gangchen (prvenstvena smer na Kang Ri, 2013), Hagshu (prvenstvena smer v severni steni Hagshuja, 2014, za katero je prejel zlati cepin 2015), Patagonija (prečenje Adel in vzpon na Cerro Torre, 2015), Aljaska (Francoska smer v Mt. Hunterju, 2015) in Choktoi (prvenstvena smer na Biacherahi, vzpon na Baintho Kabato, poskus na Latok I, 2015), Kanada (tri prvenstvene smeri v Skalnem gorovju, 2016), Pakistan (Broad Peak, severni vrh Gašerbruma IV, 2016), Kitajska (Kyzyl Asker, prvenstvena smer, 2016), Kanada (poskus v V steni Mt. Slesse, 2017), Patagonija (ponovitev dveh smeri, 2018), Šiša Pangma (poskus na Nyanang Ri, predčasno končana zaradi plazu, 2018), Kanada (prvenstveni vzpon na Mt Fay, 2019), Patagonija (prvenstvena smer Mir v JV steni St. Exuperyja, 2020), Aljaska (prvenstvena smer Heart of Stone v Z steni Mt. Huntingtona, 2021).