Osrednja knjižnica Celje s pozitivnimi rezultati, težave z albanskimi otroki (video)

17. 01. 2016 10:55

novinarska_okc_2015_1V Osrednji knjižnici Celje so minuli četrtek predstavili rezultate minulega leta, ki so po besedah direktorice Polone Rifelj optimistični, v primerjavi z letom poprej (2014) namreč beležijo višji obisk in izposojo. Med najbolj aktivnimi kategorijami članov predstavljajo največji delež zaposleni, sledijo jim osnovnošolci in srednješolci. Imajo pa tudi težave z albanskimi otroki.

Leto 2015 zaključili s pozitivnimi rezultati in spremenjenim hišnim redom
Na novinarski konferenci je Rifljeva zbranim predstavila delovanje osrednje knjižnice in vseh krajevnih knjižnic, prireditve, ki so se odvile v letu 2015 in ključne dogodke. Novinarje je kar nekoliko presenetil podatek, da imajo probleme z albanskimi otroki, zaradi katerih so bili primorani spremeniti hišni red. Slednji so do novega leta kot nečlani knjižnice imeli brezplačen dostop do računalnikov in interneta, zaradi povečanega števila pa so zanje celo organizirali albanski kotiček in pridobili dve prostovoljki, ki naj bi otrokom pomagali pri domačih nalogah in učenju jezika. Vendar pa ti otroci za to pomoč niso preveč zainteresirani, raje uporabljajo računalnik za igranje nasilnih igric.

Direktorica je na novinarski konferenci med drugim pojasnila, da v minulem letu v Celju beležijo kar 15.032 aktivnih članov, skupaj s krajevnimi knjižnicami pa kar 18.225, kar je 1,7% več kot leto poprej. Uporabniki so si tako lani izposodili 956.476 knjižnega gradiva, (slabih 5% več kot 2014), za dobrih sedem odstotkov več pa beležijo podaljšanje preko interneta in bibliofona.

novinarska_okc_2015_2

Rifljeva pozitivne rezultate pripisuje tudi odličnemu sodelovanju z Gimnazijo Celje Center in Visoko zdravstveno šolo Celje, ki že drugi leto zapored svojim dijakom in študentom ponujata vpis v knjižnico že  takoj na začetku leta. Po drugi strani pa je zanimiv tudi projekt Rastem s knjigo v 7. razredu osnovnih šol.

Pred kamero smo povabili direktorico OKC Polono Rifelj, ki nam je zaupala več podrobnosti v zvezi s poslovanjem knjižnice v letu 2015:

Mladi Albanci povzročajo težave, podani tudi dve kazenski ovadbi
Kot smo že napisali, pa je Rifljeva na konferenci izpostavila probleme z albanskimi otroki, ki so pogosto tudi nasilni in glasni ter s svojim vedenjem motijo ostale uporabnike. Vsled tega so bili primorani v knjižnici s 1. januarjem uvesti plačilo za nečlane knjižnice za uporabo računalnika, uvedli pa so tudi nov pravilnik, po katerem lahko knjižničarji v primeru težav takoj pokličejo policijo. Kršiteljem lahko prepovedo vstop v knjižnico, Rifljeva je še povedala, da so podali tudi že dve kazenski ovadbi.

Več o spremembi hišnega reda in vzrokih zanj lahko prisluhnete v video posnetku:

eH

bumfest-horizont

Oznake: , , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 0,975 seconds.