Otroci pozivajo voznike k treznosti

16. 11. 2017 07:30

treznost1Območna enota Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v sodelovanju z vrtci in osnovnimi šolami iz celjske regije, Policijsko upravo Celje in Društvom za boj proti raku regije Celje organizirala v novembru preventivno akcijo za varnost v prometu. Že tretje leto zapored so na Celjskem sodelovali številni otroci, učitelji, policisti in vozniki. V aktivnosti »Otroci za varnost v prometu« je bilo v celjski regiji vključenih 922 otrok in 51 mentorjev iz 21 vrtcev in osnovnih šol. V preventivnih uličnih akcijah so sodelovale štiri osnovne šole (OŠ Vitanje, OŠ Loka pri Žusmu, OŠ Dramlje in OŠ Gorica Velenje).

Aktivnosti so se začele septembra, z likovnim in literarnim ustvarjanjem na temo alkohola in prometa. Otroci, stari od štiri do devet let, so v likovnih izdelkih orisali obrise svojih dlani in ob tem napisali ali narisali sporočila, s katerimi voznike pozivajo k treznosti. Tako so številni vozniki v času martinovega pred šolami od otrok prejeli otroške risbe z željo, da v prometu ne bo alkohola.

treznost2Preventivne ulične akcije potekajo tako, da policisti v izbrani prometni ulici ustavijo voznika, opravijo kontrolo dokumentov, potem pristopita otroka in vozniku podarita otroški izdelek (risbico s sporočilom) in zloženko o alkoholu ter mu zaželita srečno pot brez alkohola.

Preventivna akcija »Otroci za varnost v prometu« spodbuja tudi priložnosti za pogovor o stališčih odraslih do alkohola.

Predvsem pa osmišlja sprejemanje odločitve, da ne sedemo za volan, če smo pred tem pili alkohol ali užili kakšne druge psihoaktivne snovi. V akciji otroci izrazijo željo, da bi bili v prometu varni.

trium-polsi-klik

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 1,180 seconds.