Počitnice v Sloveniji: dolini reke Soče in Savinje


Poletje je, nekoliko z zamudo a vendarle, prišlo v deželo na sončni strani Alp. Ob vročini teh dni nam je morda nekoliko žal prijetnejših temperatur minulih mesecev, a misel na dež in blato nas spomni na to, da ima jasno, toplo vreme svoje številne prednosti. Pravi užitek se je namreč namakati v morju ali se ohladiti v bistrih tolmunih naših gorski rek.

Jadransko morje kot priljubljena počitniška destinacija Slovencev seveda ima svoj čar, a če nekoliko razmislimo, tudi številne pomanjkljivosti. Zahteva veliko prevoženih kilometrov v razgreti pločevini, kar povzroča izgubo časa, živcev in denarja. Cene na Jadranu so vse višje, dodatno pa bodo zagotovo poskočile z vstopim Hrvaške v EU. Prav tako se daleč na Jadran ne splača peljati zgolj za nekaj dni, ampak so smiselne le daljše počitnice, kakršne si v aktualni krizi lahko privošči vse manj Slovencev.

Prav zato, da ne omenjamo še številnih drugih vzrokov, je pri odločitvi »kam na dopust« smiselno preveriti alternative. In kar je najbolj zanimivo, mnogokrat ljudje najbolj očitnega ne vidimo, če nam je »skrito« tik pred nosom.

Le kje bi še lahko našli mirno, prijetno počitniško okolje, ki omogoča številne adrenalinske avanture, osvežitev v hladni vodi, kot tudi mir in tišino prepotrebnega počitka?!? Ja v dolinah naših bistrih gorskih rek vendar!

Na našem in vašem priljubljenem spletnem časopisu smo se odločili, da predstavimo dve tovrstni počitniški destinaciji, ki nudita vse, kar si poželi srce in duša: prekrasno osvežujoče okolje v mirnem zavetju planin, hladen, bister vodotok, primeren za plavanje, rafting, vožnjo s kajakom in še kaj, bogato kulinarično ponudbo, predvsem pa distančno in cenovno precej dostopnejši pristen počitniški utrip.

Lepote Zgornje Savinjske doline

Najprej smo se odločili, da se ne bomo podali prav daleč. Reka Savinja, naj v svojem spodnjem toku deluje še tako sumljivo neprivlačna za kopanju podobne aktivnosti, v svojem potovanju od izvira pod Rinkami do Mozirja in še nižje s svojo prvinsko lepoto in bistrostjo privablja marsikaterega ljubitelja vodnih športov.

Z mogočnim gorovjem obdana Logarska dolina je s svojimi naravnimi lepotami in turističnimi kmetijami z bogato kulinarično ter rekreativno ponudbo mednarodno znana počitniška destinacija. A če sledimo toku Savinje proti Solčavi, Ljubnem, Nazarju in Mozirju, najdemo mnogo skritih, mirnih kotičkov, ki se zdijo prihranjeni prav za naše uživanje dopustniških radosti.

Kopanje v Savinji si lahko privoščite tako na urejenih kopališčih ob večjih krajih ob reki, v kampih, ki jih je v Zgornji Savinjski dolini kar nekaj, če pa je v vas malo avanturista, pa lahko noge in še kaj več v Savinjo namočite v katerem od skritih tolmunčkov njenega zgornjega toka.

Savinja ponuja tudi razne vodne športe; od raftinga do spusta s kajakom ter seveda ribolov.

Počitnice v Zgornji Savinjski dolini pa omogočajo še mnogo drugih aktivnosti, katere predstavljamo skupaj z namestitveno ponudbo, ki smo jo izbrali za vas.

Apartmaji in Wellness Korošec

Želite tudi vi odmisliti skrbi in zbežati od mestnega vrveža? V sproščujočem okolju turistične kmetije Korošec v bližini Mozirja boste našli trenutke miru, sprostitve in ugodja.

Kmetija ponuja počitnice ljubiteljem zdravega načina življenja. Izpolnjuje jim pričakovanja na področju bivanja – varovanja okolja, rekreacije, obenem pa se ponaša z otrokom prijaznim bivalnim okoljem.  Vsak od štirih apartmajev, eden je v samostojni hiški iz lesenih hlodov, ostali pa v večji leseni hiši, ima svoje značilnosti in čare.

V okviru dodatne ponudbe se boste lahko sprostili v savni in jacuzziju, katerih imajo več, zato boste v savni lahko uživali sami.

Okolica Turistične kmetije Korošec in njenih apartmajev nudi številne priložnosti za kvalitetno in sproščeno preživljanje počitniškega oddiha kot so sprehodi, planinarjenje,  kolesarjenje, kajaking in rafting po Savinji, kopanje, jezdenje s konji, ogled lokalnih znamenitosti, kot sta Snežna jama ali jama Pekel, Rimska nekropola v Šempetru itd.

Več o ponudbi Turistične kmetije Korošec preberite na njihovi spletni strani: www.turizemkorosec.com , kontaktirate pa jih lahko na e-pošto [email protected] oziroma na telefon (03) 583 11 22 (stacionarni) ali 031 619 634 (GSM).

Posočje

»Krasna si, bistra hči planin, Brdka v prirodni si lepoti …« se čarom smaragdne reke Soče ni mogel načuditi pesnik Simon Gregorčič. In takšna, krasna in bistra, kot se je od izvira po dolini Trente in navzdol proti jugu vila pred stopetdesetimi leti, njene obiskovalce navdušuje še danes.

Nekaj daljša, ovinkarska vožnja do doline Soče na skrajnem zahodu države bo poplačana z vso njeno naravno očarljivostjo; značilno smaragdno vodo, ki šumeče drvi preko brzic, osvežujočim hladom pogumnežev, ki so se pripravljeni prepustiti njenemu objemu, in miru, ki preveva ozračje tega od sveta pozabljenega koščka Slovenije.

Raznovrstne ponudbe vodnih športov na Soči ne primanjkuje; od adrenalinskega raftinga, kayakinga, canyoninga, do mirnejšega ribolova svetovno znane soške postrvi; V vsakem primeru vas dolina Soče ne bo pustila ravnodušnega.

Namestitev v počitniški hiši Orhideja v Tolminu
Pomirjujoč počitniški utrip obsoškega boste občutili z bivanjem v starem jedru Tolmina v Počitniški hiši Orhideja. Hiša s tremi sodobno opremljenimi apartmaji in sobo  ima veliko dvorišče, na katerem lahko parkirate svoje vozilo in kolesarnico. V bližini je park, kjer je tudi otroško igrišče. V vseh apartmajih je dostop do interneta, po dogovoru pa lahko gostje naročijo tudi zajtrk.

Lokacija Orhideje je odlično izhodišče za počitniške avanture v dolini smaragdne reke, ki slovi po svoji čisti, neokrnjeni naravi in je zato pravi raj za vse ljubitelje aktivnosti v naravi.

Ljubitelji kulinarike pa boste lahko številne domače specialitete okusili v letnem vrtu Pr’ Jakču, ki se nahaja dober kilometer naprej od znamenite Dantejeve jame.

Vse, kar morate vedeti o sproščujočih počitnicah na Tolminskem preverite na njihovi spletni strani www.apartma-orhideja.com, ali jih kontaktirajte na e-pošto: [email protected] oziroma pokličite na GSM 051 438 949.
Tako, zdaj veste, da se vam za nekaj preživetih mirnih dopustniških dni ni potrebno voziti daleč na Jadran. Domovina nam namreč ponuja marsikaj, a morda tega ne spoznamo, ker jim imamo za samoumevne. Zato odprimo oči in uživajmo v koščku sveta, za katerega kroži legenda, da si ga je Bog ob stvarjenju rezerviral zase.

R. Č.