Podpiramo meso slovenskega porekla

13. 08. 2012 11:19

Se pri odločitvi o tem, kakšen in kateri mesni izdelek si zasluži prostor v vaši nakupovalni košarici in pozneje na vaši mizi, vprašate o poreklu izbranega mesa, na kakšen način je pridelan in zakaj je morda cenejši od primerljivega proizvoda slovenskega proizvajalca? Ste morda pomislili, koliko ljudi v proizvodni verigi vam s svojim delom in znanjem omogoča izbiro, da sprejmete kvalitetno odločitev? Ne? Nekateri menimo, da slovenskemu potrošniku odgovori na takšna vprašanja ne bi smeli ostati tuji.

V sklopu treh prispevkov, ki bodo na našem portalu objavljeni te dni, bomo pod strokovnim vodstvom direktorja podjetja Moj Mesar Jože Jožeta Škorjanca, stopili v zakulisje proizvodnje in predelave mesnih izdelkov ter vam razkrili marsikatero šokantno skrivnost, za katero verjemite, da si jo kot končni uživalec želite poznati. V okviru akcije bomo našim bralcem omogočili tudi preizkus kvalitete mesa slovenskega porekla po polovični ceni, kot bi zanj odšteli v mesnici.
Podpiramo meso slovenska porekla, 1. del: zakaj, čemu, kaj je potrebno o tem vedeti

V promocijski akciji pod sloganom »podpiramo živila slovenskega porekla« predstavljamo prednosti dobrot in živil, proizvedenih v Sloveniji. S tem želimo ozavestiti čim več ljudi, da je proizvodnja hrane ena najbolj strateško pomembnih področij v državi, po drugi strani pa hočemo izkazati spoštovanje do dela vseh kmetovalcev in živilsko predelovalne industrije v Sloveniji. Posledično želimo povečati zaupanje v slovensko proizvodnjo hrane in izdelke oz. kmetijstvo in živilsko predelovalno industrijo.

Izpostaviti pa želimo tudi medsebojno povezanost slovenskih kmetov s slovensko živilsko-predelovalno industrijo ter potrošniki, predvsem pozitivne posledice in vpliv na trenutno negotovo gospodarstvo, ki jih povezanost posredno in neposredno prinaša. Nedavna kampanja Ministrstva za kmetijstvo in okolje poudarja, da nas že desetletja »kmet in prehrambena industrija nesebično oskrbujeta s hrano«. Slovenski kmet torej »lahko zagotavlja kakovostne surovine predelovalni industriji, poleg tega pa je hrana od slovenskega kmeta kakovostna, proizvedena na naraven in okolju prijazen način, njena proizvodnja pa v skrbi za potrošnika preko sistema zagotavljanja varne hrane zelo kontrolirana«. Kampanja izpostavlja tudi družbeni vidik proizvodnje »saj se z ohranjanjem proizvodnje ohranja poseljenost podeželja, njegova obdelanost, in obenem skrb za kulturno krajino. Kmet in živilsko predelovalna industrija sta tudi generatorja novih delovnih mest in tržnih proizvodov, s tem pa tudi prispevata k zagotavljanju bolj stabilnega socialnega položaja prebivalcev Slovenije. In nenazadnje se na ta način prenaša tradicija pridelave in priprave hrane, tradicionalni slovenski načini priprave pa bogatijo tudi okuse tržnih produktov, ki jih razvijajo v prehrambeni  industriji«.

Pozornost bomo tokrat namenili mesu slovenskega porekla. Za nasvete smo se obrnili na strokovnjaka in zagovornika mesa slovenskega porekla Jožeta Škorjanca, direktorja podjetja Moj mesar Jože, ki se je na akcijo prijazno odzval in s tem dodatno pojasnil vse prednosti in dejstva v zvezi s slovenskim mesom, same proizvodnje mesa, produkcije mesa, ekonomskega vidika (slovenske zaposlitve, delovna mesta, celotna veriga zaposlovanja, uporaba slovenskih proizvodnih sredstev in kapacitet) ter probleme,s katerimi se srečujejo prodajalci in predelovalci pri veleprodaji in maloprodaji domačega oz. tujega mesa.

Jože Škorjanec se je z veseljem odzval na akcijo, ki jo sam odločno podpira Ob vsem tem je potrebno poudariti, da omenjeno zelo cenjeno in uspešno podjetje od vsega začetka delovanja prodaja in predeluje le meso slovenskega porekla. Njihova uspešna pot namreč temelji na preprostih načelih: slovensko poreklo, domači recepti brez kemikalij ter brez povečanja volumna prekajenega mesa. Ključ podjetja so odlični sodelavci, s katerimi skupaj poskušajo biti kar se da dostopni, učinkoviti in profesionalni. Moj mesar Jože ima mesnice v Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini in Poljčanah. Njihovo spletno stran najdete na naslovu www.moj-mesar-joze.si.

Resnično so v podjetju ponosni na dejstvo, da prodajajo slovensko meso, s tem pa zagotavljajo višji kakovostni razred izdelkov, spodbujajo domačo proizvodnjo ter delovna mesta v naši deželi.

Toliko za začetek.

V  prispevku, ki bo objavljen v naslednjih dneh, bomo izpostavili vprašanje kakovosti mesa in kaj vse so na račun kakovosti nekateri pripravljeni storiti za boljši ekonomski rezultat, po domače, zaslužek. Dotaknili se bomo pa tudi odnosa države do problema “domačega”. Zagotavljamo vam, da vam bo to poletno branje odprlo marsikateri razmislek o tem, kateri izdelek je resnično vreden, da se znajde v vaši nakupovalni košarici.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
181 queries in 2,141 seconds.