Pogovor: Esad Babačić v Osrednji knjižnici Celje (video)


esad_babacic_1Minuli četrtek, na predvečer dneva splošnih slovenskih knjižnic, so v Osrednjo knjižnico Celje na pogovor povabili slovenskega pesnika in novinarja, idejnega očeta in glavnega protagonista odmevnega projekta “Verjemi v svoj koš”, pa tudi avtorja številnih vrhunskih televizijskih portretov slovenskih športnikov, Esada Babačića. Z njim se je pogovarjal Marijan Pušavec. 

Esad Babačić v prevladujočem monokulturnem položaju svojega izvora ni zakamufliral s spremembo mehkega ć v trdi č, temveč je prav zadnjih petnajst let v intervjujih in dokumentarnih filmih vztrajno izpostavljal svojo dvokulturno naravo.

V mešanem zakonu Bošnjaka in Hrvatice rojeni Esad Bababčić je zgodnja leta preživel v delavskem okolju ljubljanskih Most in Vodmata. Kot je v pogovoru z Marijanom Pušavcem omenil, mu v šoli ni šlo najbolje, posledično je končal večerni osnovnošolski program, nato je nekaj časa delal kot fizični delavec v pekarni.

esad_babacic_2

Od frontmena in tekstopisca do igralca in slovenista
V najstniških letih je prepeval oz. recitiral v novovalovski skupini Via ofenziva, katere ustanovitelj je, najbolj udarna pesem ima povedni naslov Proleter. Esad je prve tekste izdal pri sedemnajstih letih v ŠKUC-ovem fanzinu Vsak otrok je lep ko se rodi (1983).

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je študiral slovenščino in južnoslovanske jezike, postal pa je tudi novinar na TV Slovenija. Številni ga prepoznajo kot igralca v epizodnih filmskih vlogah (Vse je pod kontrolo, Outsider, Zvenenje v glavi), posnel pa je tudi dokumentarec Kozara–Ljubljana–Kozara.

Sicer pa je Esad avtor desetih zbirk poezije, treh proznih del, biografije o športniku in pravljice. V pogovoru je med drugim razkril in osvetlil številne zanimivosti in doživetja, ki so ga spremljala od otroštva. Spregovoril je o vzgibih za nastanek punk skupine, o najstniškem uporništvu in uporniku, ki je zasidran v njem, o poeziji in kolegih iz punk skupine.

Kako je bilo pred desetletji živeti v delavskem naselju, kaj vse je v mladosti doživel, kako se je šolal, s čim vse se je ukvarjal, o načrtih za prihodnost ter o številnih zanimivostih je Esad govoril na četrtkovem pogovoru v OKC.

esad_babacic_3

V prvem video posnetku lahko prisluhnete insertom pogovora, v drugem pa celotnemu pogovoru, ki je potekal v četrtek, 19. 11. 2015, v Osrednji knjižnici Celje.

Inserti pogovora:

Celotni pogovor:

eH

polovicka_celje_klik