Pogrezanje med jezeroma pripeljalo do izredne seje

31. 10. 2019 12:51

V Šoštanju v zadnjem času opozarjajo na problematiko pregrade oz. nasipa med Šoštanjskim oz. Družmirskim in Velenjskim jezerom. Gladina slednjega, ki leži bliže Velenju je za 6 metrov višja od Šoštanjskega, v zadnjem času pa opažajo, da vedno več vmesnega prostora zavzemajo nove vodne površine, zato se v “mestu elektrike” bojijo, da lahko pride do posledic večjih razmer, saj bi vodni udar neposredno prizadel naselje Šoštanj.

Ne širšem območju Premogovnik Velenje izvaja rudarska dela, ki so tudi razlog nastanka jezer v Šaleški dolini. Družmirsko je tako dobilo ime po vasi pri Šoštanju, ki se je pred štirimi desetletji pogreznila.

V torek so na izredni seji na to temo zasedali šoštanjski občinski svetniki. Na seji so bili predstavniki Premogovnika Velenje (PV), vabilu pa se niso odzvali iz Ministrstva za okolje in prostor ter predstavniki Holdinga slovenske elektrarne.

Manjko materiala med jezeroma Šoštanjčani ocenjujejo na 600.000 kubičnih metrov. Iz PV so zbrane mirili, da so posedki minimalni in da je območje stabilno. Material, potreben za zasipavanje na površini, dobivajo iz Termoelektrarne Šoštanj (žlindra, sadra, pomešano z naravnimi materiali) – kar pa je tega materiala premalo, ga pridobijo drugje (kamnolomi, izkopi,…). Zagotovili so denimo, da na področje ne bodo dovažali onesnaženega materiala iz Celja, kar je bila ena od skrbi.

Med jezeroma je trenutna najmanjša razdalja 360 metrov, po zagotovilih stroke pa je minimum, ki bi še bil sprejemljiv 150 metrov.

sostanj_seja_glasovanje_2019_oktoberNa seji so svetniki izglasovali nekaj sklepov, s katerimi bodo skušali kot lokalna skupnost aktivno spremljati dogajanje na območju, med drugim, da se izdela načrt evakuacije v primeru najhujšega.

Dodajmo, da je po vmesnem prostoru med jezeroma načrtovana izvedba trase tretje razvojne osi, kar naj bi bil eden od morebitnih argumentov, da se v reševanje tematike vključi DARS. Ob tem je treba zapisati, da trasa temelji na netočnih podatkih, kar zna v prihodnje igrati svojo vlogo.

*na prvi sliki stanje na območju med jezeroma na dan 22. 10. 2019; foto: Občina Šoštanj

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
170 queries in 1,424 seconds.