Pokopališče na Golovcu: še en kotiček Celja, ki se ga lahko sramujemo (foto)

01. 02. 2013 09:26

Na grič ob robu Celja, znan pod imenom Golovec, vas lahko popelje sprehajalna pot, ob snežnih dneh pa tudi želja po sankanju. Vendar vam lahko vaš kratek izlet pokvari pogled na staro in uničeno pokopališče. Izvira iz leta 1878, bilo pa je znano tudi pod imeni Črni les in Slovensko pokopališče.

Čeprav so med grobovi tudi takšni, ki pripadajo pomembnim in priznanim Celjanom, jih to ni rešilo pred propadom. Poleg tega, da je večina nagrobnikov porušenih, grobovi zaraščeni in skoraj vse spominske plošče polomljene, je bilo do nedavnega tu videti tudi odprte grobnice, ki so odkrivale pogled na krste. Zdaj so te luknje začasno zakrili z lesom. Še vedno pa čakamo na izpolnitev obljub, ki so napovedovale obnovo in ureditev pokopališča.

Pričakovali bi naj celo spominski park, v katerem bi ohranili grobove znanih Celjanov. Med temi so tu grobovi ministrov, poslancev, profesorjev, pisateljev itd.

Občasno se tako svečka prižge še na grobu prvega celjskega župana dr. Jurija Hrašovca, narodnega voditelja dr. Josipa Serneca in pisatelja Frana Roša.

V vaši foto-galeriji si lahko ogledate trenutno stanje pokopališča na griču Golovec.

[simpleviewer width=100% height=700 id=309]
Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
187 queries in 0,832 seconds.