Policisti bodo tudi v prihodnje poostreno preverjali opremljenost vozil z zimsko opremo in alkohol


Minuli konec tedna so policisti na Celjskem in Koroškem nadzirali opremljenost vozil z zimsko opremo. Ustavili so 917 vozil in ugotovili, da dvajset voznikov svojih vozil ni opremilo s primerno zimsko opremo. Vsem kršiteljem so izrekli opozorila.

Glede na to, da je zima pred vrati, policisti znova opozarjajo vse zamudnike, da je skrajni čas, da vozila opremite s predpisano zimsko opremo. V slabih voznih razmerah  je že najmanjša napaka lahko usodna. Ker je vožnja pozimi in v zimskih razmerah še posebej zahtevna, razmere pa pogosto nepredvidljive, je primerna oprema vozil nujna, Nujno je tudi zavedanje, da je potrebno v zimskih razmerah vožnjo prilagoditi razmeram na vozišču in hkrati upoštevati svoje vozniške sposobnosti. Vsak voznik se mora zavedati, da v takšnih razmerah  lahko vozi  počasneje od najvišje dovoljene hitrosti, ki je določena za posamezno vrsto ceste.

V zimskem času je treba med vožnjo nekoliko povečati tudi varnostno razdaljo. Če ta v običajnih razmerah predstavlja pot, ki jo vozilo prevozi v dveh sekundah, jo je pozimi in v zimskih razmerah priporočljivo povečati na štiri sekunde, saj se lahko pot ustavljanja ponavadi daljša. To velja tudi pri zaviranju v križiščih, kjer lahko vlaga iz izpuhov avtomobilov povzroči zamrzovanje ceste.

Policisti so ustavili voznico, ki je vozila s popolnoma obrabljenimi pnevmatikamil

Zavirati je treba narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko, voziti pa je treba čim bolj enakomerno in brez sunkovitega oziroma nenadnega spreminjanja smeri vožnje, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Skratka,v zimskih voznih razmerah je potrebna še posebna previdnost in predvidevanje nevarnih situacij, kar lahko dosežemo le z maksimalno zbranostjo za volanom.

V času nadzora  so policisti tudi ugotovili, da so štirje vozniki vozili pod vplivom alkohola. Zato vse voznike znova opozarjajo, da alkohol in vožnja nikakor ne gresta skupaj in da bodo policisti  na Celjskem in Koroškem tudi v prihodnjih dneh dosledno preverjali psihofizično stanje voznikov.