Policisti v naslednjih dneh poostreno nad prehitre voznike. Preverite lokacije meritev


To sredo in četrtek, 20. in 21. maja 2020, bo že šesto leto zapored na 629 lokacijah potekal maraton nadzora hitrosti. Aktivnosti za umirjanje prometa policisti sicer izvajajo skozi vse leto.

Do današnjega dne je na slovenskih cestah umrlo 29 oseb, v enakem obdobju lani pa 40.

Policisti poostrene nasdzore ponavadi pričnejo izvajati že v mesecu aprilu, letos pa so zaradi epidemije covid-19 odpadle številne aprilske aktivnosti. Ker pa se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice, vozniki na ceste, veliko otrok pa v šolske klopi in vrtce, želijo z napovedanim poostrenim nadzorom spodbuditi k umirjanju prometa, prometnim udeležencem pa zagotoviti varno pot do cilja in nazaj domov.

Dva dneva, 629 lokacij in 205 policistov

Maraton nadzora hitrosti bodo v Sloveniji izvedli šesto leto zapored. Izkušnje iz preteklih let kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 % prekoračitev.

Letos bodo policisti maraton nadzora hitrosti izvajali dva dneva, in sicer v sredo in četrtek, 20. in 21. maja 2020. Prisotni bodo na 629 vnaprej napovedanih lokacijah oziroma relacijah. Na omenjenih lokacijah bo delovalo okrog 205 policistov, hkrati pa bodo ostale policijske patrulje ob rednem delu prioritetno izvajale nadzor hitrosti, kar pomeni, da vozniki lahko pričakujejo dodatne policijske kontrole tudi na drugih lokacijah.

Letošnja prometna statistika boljša od lanske, a vstopamo v bolj rizično obdobje

V letošnjem letu trenutno beležimo ugodno prometno varnost. Do današnjega dne je na slovenskih cestah umrlo 29 oseb, v enakem obdobju lani pa 40. V prvih štirih mesecih letošnjega leta se je 141 ljudi hudo telesno poškodovalo, v enakem obdobju lani pa 178. Kljub vsemu vstopamo v obdobje, ki je s prometnovarnostnega vidika bolj rizično – v lanskem letu je v obdobju od 19. maja do konca avgusta v prometnih nesrečah umrlo 28 ljudi, od teg 13 v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi hitrosti.  V tem obdobju se je hkrati hudo telesno poškodovalo 332 ljudi.

Preverite, na katerih lokacijah bodo policisti merili hitrost (klik)