V Celju dve novi polnilnici za električne avtomobile

02. 08. 2018 06:00

Celje želi z izgradnjo ustrezne infrastrukture voznike spodbuditi k nakupu električnih avtomobilov, ki so okolju prijaznejši in ne povzročajo hrupa. Januarja letos so tako tri polnilne postaje namestili na parkirišču Spodnji grad, v teh dneh pa so predali v uporabo še dve polnilnici na parkirišču ob Vrunčevi cesti.

Polnilnici omogočata sočasno polnjenje štirih električnih avtomobilov. Obe javni električni polnilnici na parkirišču Vrunčeva cesta imata dve vtičnici tipa 2 z nazivno močjo do 22 kW AC, kar pomeni, da se lahko na vsaki polnilnici istočasno polnita dva električna avtomobila.

Za polnjenje vozniki potrebujejo svoj kabel za priklop na polnilnico, ki je skladen z njihovim vozilom in se lahko priklopi na vtičnico tipa 2. To je standarden kabel za priklop na javne polnilnice. Polnilnici sta povezani v Petrolov nadzorni center za upravljanje z električnimi polnilnicami. Ta spremlja stanje polnilnic in skrbi za njihovo brezhibno delovanje.

Polnjenje je tako kot na parkirišču Spodnji grad zaenkrat brezplačno.

V prihodnosti bodo v Celju postavili še dodatnih šest polnilnih postaj, od katerih bo vsaka ponujala možnost polnjenja dveh vozil hkrati. Za gradnjo teh je Eko sklad že izdal odločbo, po kateri je Mestna občina Celje ob nakupu šestih AC polnilnih postaj za električna vozila upravičena do 18.000 evrov nepovratnih finančnih spodbud.

Eko sklad financira 100 odstotkov vrednosti cene polnilnih postaj, ki ne vključuje DDV, vendar ne več kot 3000 evrov za posamezno polnilno postajo.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 4,105 seconds.