Pozor, jutri vas bodo policisti na Celjskem še posebej nadzirali!


Policija te dni izvaja akcijo poostrenega nadzora nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Poostren nadzor bo po celotni Sloveniji potekal do 27. januarja.

V sklopu vseslovenske akcije bodo policisti jutri poostren nadzor okrepili predvsem na avtocesti na območju Policijske uprave Celje. Izvajali bodo tudi poostren nadzor s pomočjo vozila specializiranega za nadzor tovornega prometa. S pomočjo slednjega lahko policisti zaznajo ali voznik tovornega vozila med vožnjo telefonira, gleda televizijo, brska po internetu, in podobno.

Seveda pa ob naznanilu jutrišnje poostrene kontrole apeliramo na voznike, da mobilnega telefona, v luči vsesplošne prometne varnosti, tudi sicer med vožnjo ne uporabljate. S tako odgovornim početjem lahko namreč vsak izmed nas prispeva k večji prometni varnosti ter zmanjšanju števila poškodovanih in mrtvih na naših cestah.

Ob tem je priporočljivo vzeti na znanje tudi rezultate raziskav, ki ugotavljajo da je telefoniranje med vožnjo enako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS-sporočila pa voznik kar štirikrat več časa ni pozoren na vozišče kot pri normalni vožnji.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo med drugim vpliva na:

  • slabši reakcijski čas voznika (50 odstotkov slabši kot pri vožnji v normalnih pogojih),
  • počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo,
  • daljši zavorni čas,
  • zmanjšano zaznavanje okolice in prometa,
  • večje tveganje pri odločitvah, kot je na primer zmanjšana varnostna razdalja oziroma slabše prilagajanje razmeram na cesti.