Praznik celjskih medicinskih sester z dvema najvišjima priznanjema

15. 05. 2015 07:38

znak drustvo medicinski sesterDruštvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Celje je v včeraj v Narodnem domu pripravilo regijsko proslavo ob 12. maju  – mednarodnem dnevu medicinskih sester, in 5. maju – mednarodnem dnevu babic. Celjsko regijsko društvo, ki je leta 2013 obeležilo 50-letnico delovanja, danes šteje nekaj manj kot 1.600 članic in članov.

Ob bogatem kulturnem programu so podelili zahvale sodelavkam in sodelavcem, ki so se upokojili v letu 2014, in dva srebrna znaka.

Srebrni znak, ki je najvišje priznanje društva, sta si prislužila:

– ekipa zdravstvene nege ginekološko porodniškega oddelka Splošne bolnišnice Celje

– Brigita Rabuza, diplomirana medicinska sestra.

Zbrane je na proslavi nagovorila Tomica Kordiš, predsednica Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov, Celje, in nakazala smernice dela društva v prihodnje. V svojem govoru je izpostavila, da so medicinske sestre zaskrbljene nad dogajanjem v zdravstvu, ne le po svetu, tudi pri nas. Potenciali najštevilčnejše poklicne skupine, kljub hitremu strokovnemu razvoju, v družbi prevečkrat ostajajo neprepoznani in niso dovolj cenjeni. Poslabšanje razmer v zadnjih letih v zdravstvu občutijo tako pacienti kot izvajalci zdravstvene nege. Slednji so na deloviščih izčrpani in jih zaradi večletnega nezaposlovanja primanjkuje. Trenutno primanjkuje okoli 2.300 izvajalcev zdravstvene nege, ob tem pa se urniki zaposlenih zaradi preobremenjenosti dostikrat ne izidejo več. Zato stroka apelira na nujno sprejetje kadrovskih normativov. „Tako na svoj praznik – 12. maj – medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege, združeni v enoviti organizaciji Zbornici – Zvezi (skupaj z babicami, ki so praznovale 5. maja), apeliramo na odločevalce, da pretehtajo naše pobude in predloge, ki smo jih že večkrat predstavili strokovni in splošni javnosti v zvezi z reševanjem zdravstva iz krize. Trenutno so naša pričakovanja do ministrstva uprta v ureditev najbolj perečih področij v zdravstvu ter v reformo zdravstvene zakonodaje, saj smo v skrbeh za paciente. Prizadevanja naše organizacije so usmerjena tudi v ponovno podelitev javnih pooblastil, saj naj bo stroka tista, ki presoja svoje strokovno področje,“ je še dodala Kordiševa.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
184 queries in 0,968 seconds.