Predavanja za bodoče starše tudi v porodnišnici Splošne bolnišnice Celje


rp_porodnisnica-celje-300x225.jpgV Splošni bolnišnici Celje bodo v letu 2018 začeli s predavanji za nosečnice in njihove partnerje, skozi katera jih želijo podrobno informirati z vsebinami povezanimi s porodom in novorojenčkom ter jim omogočiti neposreden stik z vsemi strokovnjaki, ki delujejo v naši porodnišnici.

Na teh predavanjih bodo tako bodoče mamice lahko razjasnile svoje dileme oz. dobile odgovore na svoja vprašanja tako od babic in ginekologov kot tudi anesteziologov in pediatrov, ki v naši porodnišnici skrbijo za novorojenčke.

V družbi, v kateri starost prvorodnic vztrajno narašča, s tem pa tudi stopnja odgovornosti s katero te sprejemajo svojo nosečnost, porod in kasneje nego in vzgojo otroka, postaja dobra informiranost ključnega pomena za uspešno delo ne le naše ampak vsake porodnišnice.

Možnost osebnega stika z osebjem, ki ob porodnici dela v porodni sobi, ogleda prostorov in seznanitev z možnostmi, ki jih nudi nova oprema, so bile že pred časom vedno pogosteje izražene želje nosečnic.

Leta 2005 so jim stopili naproti z uvedbo ure odprtih vrat porodnega bloka, ki jo od takrat organizirajo vsak torek med 13. in 14. uro. Vedno bolj raznovrstna in kompleksna vprašanja, ki presegajo sam dogodek poroda, pa nas je navedel k temu, da smo začeli razmišljati o celoviti predstavitvi našega dela v porodnišnici. Ta bi poleg predstavljenih vsebin našega dela mladim staršem, hkrati omogočila neposredno komunikacijo z vsemi strokami, ki sodelujejo v obravnavi otročnice in novorojenčka ter tako odgovore na njihova številna vprašanja.

Tako so zastavili program z naslovom »Priprava na porod in starševstvo«, v katerem bodo sodelovali ginekologi, pediatri, diplomirane babice in anesteziologi. Predavanja, ki so namenjena nosečnicam (predvsem v zadnjem mesecu nosečnosti) in njihovim partnerjem, bodo potekala v dveh sklopih po 4 ure.

·         Prvi sklop predavanj bo namenjen nosečnosti in porodu (2. sreda v mesecu), s temami o poteku zadnjih tednov nosečnosti, pripravi na porod, porodnih položajih in sproščanju med porodom ter možnih načinih lajšanja porodne bolečine ter pomenu psihološke priprave na porod.

·         Drugi sklop predavanj bo namenjen porodu in novorojenčku (4. sreda v mesecu) in bo obsegal teme o porodnem in poporodnemu obdobju, dojenju, negi novorojenčka ter ravnanju z njim ter zdravstveni oskrbi novorojenčka v bolnišnici.

Predavanja, ki so brezplačna, bodo potekala načeloma vsak 2 in 4 teden v mesecu, ob sredah od 14.15 do 18. ure. Za lažje načrtovanje bomo terminski načrt srečanj za celo leto 2018 objavili na naši spletni strani www.sb-celje.si , priložen pa je tudi temu sporočilu. Vsi, ki bi predavanja radi obiskali, se lahko nanje prijavijo vsak dan med 8. in 13. uro po telefonu na tel. št. (03) 423 33 49. 

Prvo srečanje bo 10. januarja 2018.