Predavanje patra dr. Karla Gržana o človeški bližini, medgeneracijski sreči, sočutju in še marsičem (video)

30. 10. 2012 17:49

Na Prevorju v občini Šentjur so pričeli s peto sezono Aninih večerov, polni šolski prostori pa so imeli privilegij znova slišati iskrene modrosti patra dr. Karla Gržana, ki so mu pred leti tamkajšnji ljudje sedli v srce.

Za prvo iztočnico povezovalke Marije Frece Perc, ki je naslovno tematiko Slomšek uči učiti podrobno preučila je bila uporabljena glasba, saj je večer odprlo petje Vokalne skupine Grič. Gržan: »Glasba ima poslanstvo, da nas pritegne drugega k drugemu, saj ima poslanstvo sočutja. Bogastvo tega skrivajo dolgi samoglasniki, ki jih premore ljudsko petje, narodnozabavna in ostala sodobna glasba pa ne.«

O medgeneracijski sreči je dejal, da je zanjo več predpogojev. Najprej mora vsak najprej poskrbeti zase – vsak ima dolžnost in ne samo pravico, da je srečen. 2. korak: poskrbi je treba, da bo lepo v partnerstvo. Kdaj je otroku lepo? Ko je lepo atu in mami. 3. korak: starejši naj ne rinejo med mlade in obratno. Šele četrti korak je medgeneracijska sreča. Za vsako stvar si je treba vzeti čas, hitro obstreljevanje z informacijami ne vodi k temu.

Velik poudarek je posvetil tudi pomenu bližini, ki je odrešujoča, vendar se moramo zanjo odločiti. TV sicer doda določene informacije in krade pozornost, ne da pa bližine, ki jo praktično vsi nujno rabimo, da ni depresije in kvarnih obnašanj.

Zanimivo je bilo poslušati komentar afere izgona nekdanjega nadškofa Urana, ki mu ni bilo nič dokazano in je bil deležen hude kazni. Desa Muck ju je v članku v Oni namreč primerjala. Gržan je dejal, da so ga za kazen poslali v neurejene prostore na Prevorju in bi brez pomoči krajanov lahko bilo tragično. Nekaj podobnega naj bi se zgodilo tudi z Uranom, ki mu ni bilo nič dokazano in je bil hudo kaznovan.

Gržan je ugotavljal, da je z našo človečnostjo nekaj zelo narobe in s tem današnjemu ekonomizmu zelo pomagamo. Za naš so trpeči samo statistika. Ali bomo tiho, ali bomo molili, ali pa se bomo oglasili? Slomšek se je oglasil.

Slišali smo tudi zanimivo tezo o objemih oz. prijaznostih: 4 – da na pregorimo, 8 – da sploh živimo, 12 – da v odnosu rastemo. »Ljudje pregorevajo, ker smo premalo objeti, sočutni, zaznani, ker smo preveč sami. Treba je pustiti, da se otrok, partner izpove in ga ne prekinjati. Moramo si vzeti čas in potem se stvari same postavijo na pravo mesto. Koliko nekomu pomenimo ne moremo pokazati z denarjem, ampak s količino časa. Če nimaš časa, ne reči, da ti družina kaj pomeni. Tu je Slomšek bolj aktualen za naš čas, kot za svoj!«

Na koncu je bilo govora še o domovini. Gržan je izpostavil je, da nas bo pokopala polarizacija. Posvaril je, da bomo izgubili domovino, saj nam bodo vpregli druge gospodarje (npr. sedaj z ameriškimi krediti, …), mi si pa nasprotujemo z »inatom«, namesto, da bi enkrat en poslanec dal prav tistemu iz druge strani. Tu se je iz poslušalstva oglasil poslanec Štefan Tisel in rekel, da on tu ne sodi zraven.

Za pogostitev so poskrbeli vaščani Dobja pri Lesičnem.

Oglejte si inserte s predavanja (prvi video prispevek) ter posnetek celotnega predavanja (drugi video posnetek)

t/f/v: bR

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
177 queries in 0,616 seconds.