Predavanje: Pričevanje sirskega kristjana (video)


V četrtek, 5. maja 2016, je v Škofijskem domu Vrbje potekalo predavanje z naslovom Pričevanje sirskega kristjan.

Wadie Kidess
Wadie Kidess

Gre za predavanje v sklopu tedenskih srečanj z naslovom Več vem, manj me je strah, s katerimi želi Škofijska Karitas Celje širši javnosti predstaviti islam, njegove vrednote in kulturo, muslimanski svet, možnosti dialoga islama s krščanstvom.

Tokratno predavanje je vodil Wadie Kidess, sodni tolmač za arabski jezik, podjetnik in svetovalec, ki je pripovedoval o svojih izkušnjah: “Ko prideš pa si tuj človek – sicer imam državljanstvo – ime in priimek tako nakazujeta, da si iz druge gržave, druge dežele. Potem pa najdeš takoj na začetku nekaj težav pri teh ljudeh, ki niso odprti.”

Ravno to se dandanes namreč dogaja z begunci, ki so pogosto demonizirani. Tudi sam je namreč imel kar nekaj težav, ko se je preselil v Slovenijo, ravno zaradi teh stereotipov. Njegov oče je sicer študiral v Zagrebu. Takrat so tudi med Jugoslavijo in Sirijo vladali zelo dobro odnosi. Ravno zaradi tega je bila izmenjava študentov zelo podprta.

Po rojstvu Wadieja so preživeli še pol leta v Sloveniji, nakar so se vrnili v Sirijo. Tam je študiral gradbeništvo in se oktobra 2003 z bratom Nikolo vrnil v Slovenijo, kjer je imel tudi več možnosti za napredovanje kot v Siriji.

20160505_184204_HDR (Kopiraj)Leta 2009 je spoznal tudi svojo soprogo, čeravno nikoli ni pričakoval, da bo v Sloveniji našel ljubezen. Sedaj imata tudi dva sinova. Danes ima sicer svoje podjetje. Ukvarja se z inženiringom, prevajanjem, grafičnim oblikovanjem itd.

Na očitke, da ni služb, se odločno odzove. Meni namreč, da je služb zadosti, vendar se je zanje potrebno potruditi. “Če boste samo sedeli, nič delali in čakali na socialno, tako ali tako ne boste našli dela,” zatrjuje Kidess. Ob tem se je dotaknil tudi stereotipov, saj je dodal, da so Arabci zanesljivi, želijo delati in tudi vedo, zakaj želijo delati.

Dotaknil se je tudi dogajanja v Siriji, pri čemer je izpostavil dogodke med prvomajskimi prazniki, ki so jih v prazničnem času slovenski mediji kar malo zapostavili. “V desetih dneh je umrlo 146 ljudi – 52 otrok, 35 žensk in 61 moških, ranjenih 1103 in te statistike mogoče nikoli ne boste slišali,” je dodal Wadie, ki obžaluje dogajanje v Siriji.

Več o njegovem življenju in aktualnem dogajanju si lahko pogledate v spodnjem video posnetku, kjer je zajeto celotno predavanje.

 

F/V: Škofijska Karitas Celje

urbani-gladiator-polsi-klik