Radiologija Splošne bolnišnice Celje se je modernizirala

12. 02. 2019 07:00
angiograf
Novi angiograf in ekipa

Konec lanskega leta je v obnovljenih prostorih intervencijske radiologije Splošne bolnišnice Celje začel delovati nov angiograf Siemens Artis Q, ki predstavlja najnovejšo generacijo tovrstnih aparatov ter omogoča številne tehnološko dovršene posege.

Prenova tehnologije pa je bila smiselno nadgrajena tudi s strokovnim razvojem intervencijske radiologije, zato je poleg povečanega obsega dela področje razširilo tudi nabor samih intervencij.

Konec lanskega leta se je zaključilo leto in pol dolgo obdobje projekta nakupa novega angiografa in adaptacije prostorov intervencijske radiologije, ki v celjski bolnišnici deluje pod okriljem Oddelka za radiologijo.

V Splošni bolnišnici Celje (SBC) tako danes opravljajo minimalno invazivne posege vseh 5 dni v tednu in s tem pokrivajo potrebe bolnikov z več bolnišničnih oddelkov in tudi iz bližnjih bolnišnic. Prenova tehnologije je bila v zadnjem letu smiselno nadgrajena tudi s strokovnim razvojem intervencijske radiologije, zato je poleg povečanega obsega dela področje razširilo tudi nabor samih intervencij. V okviru znotrajžilnih posegov na perifernih arterijah so v SBC pričeli z izvajanjem zahtevnejših posegov, npr. zdravljenjem (embolizacijami) akutnih krvavitev. Poleg žilnih pa izvajajo tudi nežilne posege na sečilih in žolčnih izvodilih.

Angiograf je kupilo Ministrstvo za zdravje, prenovo prostorov pa je financirala bolnišnica sama. Na radiološkem oddelku so v sklopu tega projekta tudi dodatno izšolali svoj kader.

Bolnišnica je v času izvajanja del uspela zagotavljati posege v okviru urgentnih stanj, za kar gre zahvala kirurški ekipi in ekipi urgentnega centra, kjer so interventni radiologi začasno gostovali.

Angiograf Siemens Artis Q predstavlja najnovejšo generacijo tovrstnih aparatov. V kombinaciji z lastnim prostoročnim ultrazvokom in s pestro paleto aplikacij omogoča številne tehnološko dovršene posege. Minimalno invazivni posegi temeljijo na tem, da se poseg opravi kjer koli v telesu, brez da bi bila potrebna klasična operacija. Ravno zato je slikovno-diagnostična podprtost z najnovejšimi tehnologijami tako zelo pomembna.

V celjski bolnišnici so tako kar se tiče razvoja zdravstvenega materiala, inovativnih rešitev znotrajžilnega dostopa in zdravljenja periferne arterijske okluzivne bolezni v koraku s časom. Nov angiograf omogoča varnejšo izvedbo posegov tako za bolnika kot izvajalca, s pomočjo diagnostičnih aplikacij tudi lažje nadzorujejo obsevalno obremenitev posameznika in preko obdelave slik lahko že takoj po posegu ovrednotijo uspeh le-tega.

V primeru zdravljenja akutnih arterijskih krvavitev ali žilnih nepravilnosti, aparat zagotavlja ‘navigacijo’ do mesta krvavitve ali žilne nepravilnosti. Uvedba teh posegov je izrednega pomena za celjsko bolnišnico, ki sicer predstavlja glavni center za poškodbe v regiji. Pokrivajo namreč praktično vse veje medicine (travmatologije) potrebne za celostno obravnavo poškodovancev.

V zadnjem letu so uvedli tudi posamezne nežilne posege in tako podkrepili zdravljenje bolnikov več bolnišničnih oddelkov. Tudi tukaj gre za predvsem urgentne minimalno invazivne posege, kjer je potrebno razbremeniti določen organski sistem v trebuhu – s posegom vzpostavijo povezave, ki so bile prekinjene zaradi narave bolezni (vstavitev nefrostomskega katetra v ledvico, splint katetra v sečevod ali drenažnega katetra v žolčevode). S temi posegi pa bolnikom ohranijo funkcijo organa, pogosto pa jim je  prihranjen tudi operativni poseg.

Na omenjenem angiografu pa lahko opravljajo tudi CT vodene punkcije, kar pomeni, da lahko dostopajo do težje dosegljivih mest v telesu (ki niso v dosegu ultrazvoka).

»Nakup novega angiografa in prenova prostorov sta izrednega pomena za bolnike celjske bolnišnice,« poudarja Anita Dobrovolec, dr. med., specialistka radiologije, »saj nam zagotavljata pogoje za opravljanje zahtevnih minimalno invazivnih posegov, ki ne samo da ohranjajo funkcijo določenega organa, ampak pogosto rešujejo življenja in so nepogrešljiv segment zdravljenja v sodelovanju s kliničnimi oddelki.«

vir: Splošna bolnišnica Celje

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
178 queries in 1,045 seconds.