Regijske gasilke zborovale v Štorah

18. 02. 2020 14:05

gasilke_store_2020_jasmina_vidmarV Štorah je bil v soboto, 15. februarja regijski posvet za gasilke celjske in savinjsko šaleške regije. Uvodoma je po dobrodošlici z jutranjo kavo in pecivom zbrane pozdravila predsednica Komisije za članice celjske regije Jasmina Vidmar in podpredsednica Sveta članic Pavla Ponikvar, besedo sta imela tudi župan Občine Štore, ki je posvet gostila, Miran Jurkošek in podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek ter predsednik GZ Celje Sašo Farčnik, ki se je srečanja gasilk udeležil v družbi poveljnika GZ Celje Janeza Senice.

gasilke_store_2020_dvoranaBernarda Soršak, predsednica Komisije za članice pri GZ Celje je izčrpno predstavila Gasilsko zvezo Celje skozi čas. Gasilke dvanajstih gasilskih zvez in dveh regij je nato nagovoril tudi predsednik GZS Janko Cerkvenik, ki se je navezal na kadrovanje v gasilstvu, omenil prihajajoče zloženke in letake o pravilni rabi uniforme ter se oprl na letošnje državno tekmovanje, ki bo 23. in 24. maja na celjskem stadionu Kladivar, kar bo neke vrste generalka pred Gasilsko olimpijado 2021.

gasilke_store_2020_vasja_krenkerZatem je Vasja Krenker iz PGD Ostrožno predstavil gašenje fotovoltaike in opozoril na pomembnost poznavanja različnih potencialnih nevarnosti kot tudi na varovalne ukrepe. Seznanil nas je tudi s prisotnostjo različnih snovi v sončnih celicah, kot so steklo, silicij, (težke) kovine, tekoča smola, etilen, silikon in ostalo, ter se skozi opis ob fotografijah sprehodil skozi intervencijo Bisola v Preboldu, kjer je potekalo gašenje sončne elektrarne leta 2011.

Po krajšem premoru se je strokovni del posveta nadaljeval s predstavitvijo na temo kemije v gasilstvu.

gasilke_store_2020_leon_zaberlLeon Žaberl, prav tako iz PGD Ostrožno, je gasilkam pripravil zelo zanimiv prikaz, kaj vse se dogaja ob različnih vrstah oksidacij: vse od tihe, pa do najbolj razširjene – gorenja ter tudi zelo burne kot so eksplozije in detonacije. Udeleženk regijskega posveta celjske in savinjsko šaleške regije je bilo 110 skupaj z gosti.

gasilke_store_2020_gasilkeMedtem, ko se je večina po končanem glavnem delu, ki je potekal v dvorani Kulturnega doma Štore, odpravila nazaj proti svojim domačim krajem, se je 25 gasilk odpravilo še na ogled Poklicne gasilske enote Celje. Tam so poklicni gasilci pokazali svoje delovne prostore, učilnico, ter seveda najzanimivejši del – garaže z vso tehnično opremo. Opisali so potek njihovega delovnega dne, vsakdanje delo, ki jih čaka in tudi tisto, ko so poklicani in nikoli ne vedo, na kakšne vrste zahtevnost (fizično in psihično) bodo naleteli. Posebej zanimiv je bil še Api center, za katerega skrbijo sami in stara gasilska avtolestev Magirus iz leta 1930, ki so jo sami obnovili. Gasilski sobotni dan je tako za članice minil skozi druženje, dragoceno izmenjavo izkušenj in v znamenju pridobivanja novih strokovnih informacij.

Doroteja Jazbec

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 1,092 seconds.