Rezultati poostrenega nadzora: občani imajo še vedno težave z ločevanjem odpadkov in pomenom barv zabojnikov

28. 06. 2021 17:30

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Mestne občine Celje, občine Braslovče, občine Laško, občine Polzela, občine Štore, občine Tabor, občine Vransko in občine Žalec je prejšnji teden skupaj s komunalnim nadzornikom podjetja Simbio, d. o. o., na več lokacijah v Celju in Žalcu izvajal poostren nadzor nedovoljenega ravnanja s komunalnimi odpadki.

Ugotovili so, da občanke in občani pogosto ne vedo, kaj je potrebno odlagati v zelen, kaj v rumen zabojnik. Največja težava je plastična embalaža, katere količina se je med epidemijo zelo povečala. Ponekod ugotavljajo, da so zeleni zabojniki, ki so namenjeni mešanim komunalnim odpadkom, napol napolnjeni, po drugi strani pa so rumeni zabojniki, ki so namenjeni plastični in papirni embalaži, prenatrpani. Še vedno je precej primerov, ko občanke in občani ne ločujejo.

Ugotavljajo tudi, da so ljudje premalo poučeni, kateri odpadek spada v kateri zabojnik, dostikrat pa je razlog za nepravilno ločevanje tudi malomarnost. Kosovne in gradbene odpadke prepogosto odlagajo kar ob ekoloških otokih, namesto da bi jih odpeljali in brezplačno odložili v njim najbližji zbirni center. Za občane Mestne Občine Celje je to zbirni center RCERO v Bukovžlaku.

Zaenkrat bo inšpektorat znanim kršiteljem izdal pisna opozorila. Naslednja večja akcija nadzora je predvidena v mesecu septembru, ko pristojni pričakujejo izboljšanje, sicer pa bodo takrat inšpektorji namesto opozoril izdajali plačilne naloge. Predpisana globa za tovrstne kršitve je za fizične osebe 100 € za pravne osebe in samostojne podjetnike posameznike pa 1000 €.

Inšpektorat je že v aprilu začel s poostrenim nadzorom. Kljub večkratnim dobronamernim opozorilom in ozaveščanju  se namreč še vedno dogaja, da ljudje ne ločujejo ter da se odpadki kopičijo tudi na ulicah, travnikih, v gozdu in ob sprehajalnih poteh. Ti nato v slabo luč dajejo tudi večinski del občanov, ki pravilno odlagajo odpadke in se zavedajo skrbi za čisto okolje.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 0,914 seconds.