Rotary klub Celje doniral prenosne računalnike za učence

10. 11. 2020 08:15

Rotary klub Celje je OŠ Hudinja doniral prenosne računalnike in kamere in nekaj učencem omogočili šolanje na daljavo.

Poslanstvo vseh rotarijcev po svetu je služiti skupnosti in tudi celjski rotarijci delajo vse, da bodo lahko ljudem, z iskreno pomočjo, osmislili življenje in jim podarili nekaj veselja. Rotary odpira priložnosti!

Situacija v državi, ko nas vse skupaj omejuje in stiska novi koronavirus, je tudi Rotary klubu Celje omejila delovanje – to so redna srečanja ob ponedeljkih, ki so izjemnega pomena za povezovanje članov ter snovanje idej dobrodelnega značaja – a hkrati nagovorila k iskanju drugačnih pristopov k dobrodelnim akcijam.

Novi predsednik Rotary kluba Celje, ki je skupaj z novo ekipo prevzel vodenje iz rok Mance Kragelj, je Uroš Rošer, ki nadaljuje tradicijo predsednikov kluba, v katerem je vedno zelo živahno in veliko humanitarne dejavnosti. In te energije rotarijcem tudi koronačas ne more vzeti.

Rotary klub Celje je tretji najstarejši Rotary klub v Sloveniji, njegovih petindvajset članov pa je del stopetnajst let stare mednarodne človekoljubne organizacije, ki ima po svetu kar milijon dvesto tisoč članov – rotarijcev.

“Poleg velikih mednarodnih projektov, kot je, po nekaj desetletjih truda rotarijcev po celem svetu, nedavna razglasitev Afrike z izkoreninjeno boleznijo otroške paralize, se rotarijci trudimo delovati predvsem lokalno. Tudi v našem klubu smo ponosni, da smo pomagali v tej veliki človekoljubni akciji, čeprav se zavedamo, da je najbolj pomembno odzivanje na številne težave in potrebe prav v lokalnem okolju, ki jih zaznavamo vedno več.

V minulih letih smo izvedli veliko uspešnih projektov, s katerimi smo pomagali ljudem z nabavo številnih medicinskih aparatov za SB Celje, v vrednosti več deset tisoč evrov, v večletnem sodelovanju s Centrom Sonček Celje smo obnovili njihove prostore in nabavili kombi za prevoz otrok, pomagali smo pri adaptaciji strehe Gledališča Zarja Celje, štipendirali nadarjene mlade glasbenike in športnike in zbirali drugo potrebno pomoč, oziroma pomagali socialno ogroženim /starejšim osamljenim ljudem, otrokom…/. Že leta redno sodelujemo z brezdomci, z Domom ob Savinji /brezplačna pravna pomoč za varovance doma/, se vključujemo v večje skupne akcije Rotary Districta…,” pove predstavnica za stike z javnostmi v Rotary klubu Celje Marijana Kolenko.

Kolenkova doda, da bodo v rotarijskem letu 2020-2021, ko so ljudi še dodatno prizadele in jih žalostijo tegobe povezane z novim koronavirusom, člani aktivnosti usmerili predvsem lokalnemu delovanju, akcije pa izvajali tudi s prijateljskim klubom Veles, Makedonija in Biedenkopf, Nemčija.

Rotary klub Celje doniral prenosne računalnike OŠ Hudinja

Z enim izmed svojih dobrodelnih dejanj so tako pred kratkim razveselili nekaj celjskih učencev. Rotary klub Celje  je namreč tik pred koncem jesenskih počitnic kupil in otrokom OŠ Hudinja podaril štiri nove prenosne računalnike in štiri spletne kamere za otroke, ki sicer imajo računalnike, a nimajo možnosti video povezave.

Ob tem pa Marijana Kolenko predstavi še vrsto prihajajočih aktivnosti Rotary kluba Celje: “Kot v preteklih letih, bomo nadaljevali s štipendiranjem nadarjenih glasbenikov v Sloveniji in tujini, pomagali bomo brezdomcem, obiskali in obdarili bomo starejše, materinski dom in v prazničnih dneh obdarovali otroke.

Že med počitnicami smo sredstva, ob pomoči prijateljskega Rotary kluba Biedenkopf iz Nemčije, namenili Društvu materina Dušica za otroke – Mala hiša Pilštanj.

V decembru 2020 bomo organizirali Dobrodelno stojnico v Celju, pozimi dobrodelno gledališko predstavo, spomladi pa krovni dogodek – koncert naših štipendistk, ki bo namesto tradicionalnega plesa v Narodnem domu, letos izjemoma organiziran na prostem.

V mesecu maju 2021 pa bomo ponovno združili moči z organizacijo že 8. dobrodelne tržnice – kjer se združimo v dobrem namenu prav vsi humanitarni klubi, ki delujemo v mestu in širši okolici. Zbrana sredstva bodo namenjena socialno ogroženim.

Ob dobrodelnih projektih bomo izvedli pet spletnih strokovnih predavanj s predavatelji s področij umetnosti, znanosti, prava, religije in humanitarnosti, na katere so, poleg članov, vabljeni tudi drugi obiskovalci.”

foto: Rotary klub Celje

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 1,081 seconds.