Rožnati oktober: število odkritih primerov raka dojk v Celju se je od leta 2000 skoraj podvojilo

01. 10. 2021 06:20

Začenja se rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Tudi v Celju ta mesec tradicionalno obeležujemo z rožnato osvetljenim Starim gradom med 1. in 15. oktobrom, s čimer mesto podpira prizadevanja Združenja Europa Donna Slovenija, ki v tem mesecu pripravlja številne aktivnosti in dogodke, s katerimi osvešča slovensko javnost o raku dojk, opozarja na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Podatki kažejo, da se je na Celjskem od leta 2000 število odkritih rakov dojk skoraj podvojilo. To ne pomeni nujno, da se število rakavih obolenj veča, temveč je predvsem posledica čedalje boljšega odziva na presejalni program DORA s čimer veliko število rakov odkrijejo v zgodnji, dobro ozdravljivi fazi.

Letošnje aktivnosti bodo potekale pod sloganom “Bodi in ostani zdrava!”, ki sporoča, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi namreč lahko z zdravim načinom življenja preprečili kar med 30 in 50 odstotki primerov vseh rakov.

Rak dojk – najpogostejši rak pri ženskah

Podobno kot v večini razvitih držav, je rak dojk tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Rak dojk pa ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Istega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška.

Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Za zmanjševanje umrljivosti je izjemno pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje bolezni in takojšnje učinkovito ter vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Redno mesečno samopregledovanje pa pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk.

Združenje Europa Donna Slovenija že skoraj 25 let osveščajo o raku dojk in rakih rodil. V združenju skozi vse leto, predvsem pa v rožnatem oktobru, poudarjajo pomen zdravega načina življenja, rednega mesečnega samopregledovanja dojk in preventivnih presejalnih programov Dora, Zora in Svit. Več o aktivnostih Združenje Europa Donna Slovenija na spletni strani www.europadonna.si

Tudi v Celjski regiji deluje Društvo za boj proti raku (Ipavčevi 18, Celje), v katerem že 13 leto zapored izvajajo projekt Rak dojke – problem sodobnega življenja. Gre za predavanja o raku dojke, ki jim sledi učna delavnica samopregledovanja dojk na učnem modelu. Predavanja in delavnice izvaja višja medicinska sestra Olga Nezman. Do sedaj so v društvu izvedli 76 takšnih predavanj in delavnic v MOC, ki se jih je udeležilo več kot 1500 udeleženk in tudi nekaj udeležencev. Projekt vsa leta sofinancira Mestna občina Celje.

Statistika raka dojk na Celjskem

V območni enoti ZZZS (Zavoda za zdravstveno zavarovanje) Celje delujeta dva presejalna centra Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA v Zdravstvenem domu Celje in Splošni bolnišnici Celje. V oba centra na preventivno mamografijo vabijo ženske med 50. in 69. letom iz občin Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Kozje, Laško, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Radeče, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Štore, Tabor, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče in Žalec.

Leta 2020 je bilo v oba centra na presejalno mamografijo povabljenih 12.785 žensk, udeležilo se jo je 76 % vseh povabljenih žensk. Z dodatnimi preiskavami so pri 44 ženskah odkrili raka dojk, večinoma na začetni stopnji, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno. V prvi polovici leta 2021 (1. 1.–30. 6. 2021) je bilo povabljenih 8.292 žensk, mamografije pa se je udeležilo 6.830 povabljenih žensk oz. 82 %. V tem obdobju so pri 30 ženskah odkrili raka dojk, podatki pa še niso dokončni, saj so nekatere ženske še v obravnavi. Konkretno za občino Celje podatki kažejo, da je bila udeležba povabljenih žensk v letu 2020 75-%, za prvo polovico leta 2021 pa je bila 77-%, kar je na ravni pred epidemijo. Število odkritih rakov je bilo tako v letu 2021 kot v prvi polovici leta 2021 nižje od 10.

Sodelavci programa DORA ženskam svetujejo, da se redno odzovejo vabilu na presejalno mamografijo, ki je danes dokazano najbolj zanesljiva in natančna metoda za odkrivanje začetnih rakavih sprememb v dojkah, ko še ni vidnih ali tipnih znakov bolezni. Pri majhnih rakih (manjših od 1 cm), ko bolezen še ni napredovala, je zdravljenje lahko bolj uspešno, prav tako je pogosto manj obsežno, kar omogoča hitrejše okrevanje in boljšo kakovost življenja bolnic. Običajno je potrebna operativna odstranitev samo rakave spremembe in ne cele dojke, manj je tudi sistemskega zdravljenja in odstranitev pazdušnih bezgavk. Dolgoročni glavni cilj programa DORA je zmanjševanje umrljivosti žensk za do 30 %

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
150 queries in 0,802 seconds.