S sklepnega dejanja letošnjih Roševih dnevov v Celju (foto in video)


29_rosevi_dnevi_2016_1Sinoči se je v dvorani celjske glasbene šole odvil sklepni del 29. Roševih dnevov, katerih poslanstvo je srečanje mladih literarnih ustvarjalcev iz vse Slovenije, obenem pa na najboljši možni način ohranjajo spominjajo znanega celjskega literarnega ustvarjalca Frana Roša.

Na literarnem tečaju dela 60 mladih avtorjev iz 41 slovenskih osnovnih šol
Prva srečanja so sprva združevala le avtorje iz celjskih osnovnih šol, skozi leta pa se je razširilo na širšo regijsko raven. Pred desetletjem je srečanje postalo državno, namenjeno vsem mladim ustvarjalcem, ki pišejo v slovenščini, v Sloveniji in zamejstvu.

Letos so na literarni natečaj prispela dela 60 mladih avtorjev iz 41 slovenskih osnovnih šol, skupaj 33 proznih prispevkov in 41 pesmi. Mladim avtorjem je bilo v oporo kar 44 mentorjev.

Zbornik izbranih literarnih besedil so si z zanimanjem ogledali tudi malo mlajši učenci.
Zbornik izbranih literarnih besedil so si z zanimanjem ogledali tudi malo mlajši učenci.

Seveda pa je tudi letos zadnja beseda pripadla strokovni komisijo, ki so jo sestavljali pisatelj, pesnik, prevajalec in literarni znanstvenik Peter Svetina, pisatelj, publicist, glasbeni kritik in fotograf Andrej Predin in samostojna svetovalka JSKD za literarno dejavnost in odgovorna urednica revije Mentor Barbara Rigler. Kakor vsako leto, je tudi letos komisija pregledala vse poslane literarne prispevke in izbrala dela 20 učencev.

Delavnice, predstavitev del mladih literatov in razstave
Roševi dnevi so posvečeni pesniku, pisatelju in dramatiku Franu Rošu, rojenemu 1898 v Kranju, vsa leta pa potekajo v znamenju zanimivih delavnic, predstavitev del mladih literatov in razstave. Izbrani mladi avtorji so tudi tokrat sodelovali na enodnevni literarni delavnici, ki jo je vodil Andrej Predin. Na srečanju so bili tudi mentorji izbranih avtorjev, tudi zanje pa so organizatorji pripravili posebno izobraževalno delavnico, ki jo je vodil Peter Svetina.

V dopoldanskem času so se udeleženci na Osnovni šoli Frana Roša Celje, kjer je potekala literarna delavnica na temo Kdo je pisatelj in kaj pomeni biti pisatelj. Obenem je potekala tudi mentorska delavnica z naslovom Kako in o čem (naj) pišejo mladi. Po kosilu je sledila predstavitev dela literarne in mentorske delavnice ter podelitev priznanj izbranim avtorjem in potrdil mentorjem za udeležbo na literarni delavnici.

29_rosevi_dnevi_2016_4

Popoldanski del se je nanašal na obisk Roševe hiše in odprtje 9. razstave najboljših glasil z literarnimi prispevki osnovnošolskih otrok in tretjič tudi srednješolcev v Osrednji knjižnici Celje. Sklepno dejanje pa je bila osrednja prireditev s podelitvijo nagrad petim najboljšim avtorjem v dvorani Glasbene šole Celje.

Na sklepnem dejanju je pred zbrane stopila ravnateljica OŠ Frana Roša Celje Mojca Kolin, ki je uvodoma pohvalila odlična dela mladih ustvarjalcev in mentorjev ter izpostavila, kako pomemben je vpogled, ki nam ga dajejo mladi ustvarjalci s svojimi deli. Celotnemu nagovoru lahko prisluhnete tukaj:

Najboljša dela predstavljena v zborniku, zbor zapel priložnostno pesem
Kakor je navada, so tudi letos besedila dvajsetih najboljših avtorjev, med njimi petih finalistov, objavljena v posebnem zborniku, ki je letos naslovljen Minljivost je največja sila sveta.

Med t.i. “veličastnimi petimi”, torej finalisti, so letos Mina Brezič, 9. razred, III. OŠ Celje, Iva Kovačič, 9. razred, OŠ Brežice, Rok Panjan, 9. razred, OŠ Artiče, Zala Ramšak, 8. razred, OŠ Frana Roša Celje in Samo Recek, 9. razred, OŠ Kuzma.

29_rosevi_dnevi_2016_5

Ob tej priložnost je zbor OŠ Frana Roša Celje pripravil priredbo pesmi na temo Frana Roša. Pesem smo ekskluzivno posneli, prisluhnete ji lahko v spodnjem video posnetku.

Za glasbeni program sta poskrbeli mlade harfistke, učenke GŠ Celje. Vabljeni k ogledu galerije fotografij, posnetih na sklepnem delu letošnjih Roševih dnevov.

[simpleviewer width=100% height=700 id=948]

eH

polsi-malice-zon-3