S slavnostno akademijo praznovanje Gimnazije Celje – Center doseglo vrhunec (foto)


Gimnazija Celje – Center letos praznuje stoletnico zgradbe, v kateri domuje. Da bi počastili visoki jubilej, so organizirali številne prireditve. Praznovanje je doseglo vrhunec s slavnostno akademijo, ki je potekala v petek, 23. novembra 2012, v Narodnem domu Celje. Prireditev so pripravili sedanji in nekdanji učenci, dijaki in učitelji Gimnazije Celje – Center ter II. osnovne šole Celje, ki je nekoč domovala v prostorih gimnazije.

Poslopje Gimnazije Celje – Center ima bogato zgodovino in velja za eno najlepših secesijskih stavb v tem delu Evrope. Njegovi začetki segajo v leto 1912, ko je prvič odprlo svoja vrata vedoželjnim mladenkam in mladeničem. Odtlej je v zgradbi delovalo več različnih osnovnih in srednjih šol, nekaj časa pa je imelo v njej svoje prostore tudi učiteljišče. Od leta 1990 se šola imenuje Gimnazija Celje – Center.

Stavba Gimnazije Celje – Center je poznana številnim znanim Slovencem, ki so se v njej izobraževali. Njene šolske klopi so gulili nekdanji minister za znanost in šport dr. Slavko Gaber, aktualni minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, operna pevca Jože Kores in Ana Puser Jerič, jezikoslovec dr. Tomo Korošec, književnik in režiser Vinko Möderndorfer, pevki Irena Vrčkovnik in Damjana Golavšek, odvetnica Nina Zidar Klemenčič in mnogi drugi uveljavljeni Slovenci.

Vrhunec prireditev ob stoletnici zgradbe Gimnazije Celje – Center je bila slavnostna akademija, katere program so oblikovali sedanji in nekdanji učenci, dijaki in učitelji II. osnovne šole Celje in Gimnazije – Center. Prireditev so povezovali nekdanji dijaki, ki so se uveljavili v slovenskem medijskem prostoru: televizijski voditelj Andrej Hofer (maturant leta 1991), radijska voditeljica Maja Ratej (maturantka leta 2004) in komunikolog Peter Čakš (maturant leta 2001).

Častni pokrovitelj slavnostne akademije ob 100-letnici poslopja današnje Gimnazije Celje – Center je bil dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije, ki je na začetku slovesnosti nagovoril obiskovalce. Poleg njega je prisotne nagovoril tudi Stane Rozman, pooblaščenec župana Mestne občine Celje. Na koncu sta nekaj besed obiskovalcem namenila še gostitelja Igor Majerle, ravnatelj Gimnazije Celje – Center, in Igor Topole, ravnatelj II. osnovne šole Celje, ki sta vse prisotne povabila na banket v stransko dvorano, kjer se je v sproščenem duhu nadaljeval praznični večer.

Več fotografij s slavnostne akademije si lahko ogledate v fotogaleriji.

[simpleviewer width=100% height=700 id=280]

t: M. P.

f: Rok Rakun