Savinjska regija se spreminja v učečo se regijo


Letošnje leto šolstvo v Žalcu zaznamuje nekaj pomembnih obletnic. Praznovali so 430 let osnovnega šolstva, področje izobraževanja odraslih pa so začeli razvijati med prvimi v državi pred 35 leti, saj je takrat začela delovati UPI Ljudska univerza Žalec. K vrsti obletnic v Žalcu lahko dodamo petnajstletnico središča za samostojno učenje in desetletnico svetovalnega središča pri UPI. Ta je danes edina izobraževalna organizacija za odrasle v Spodnji Savinjski dolini in ena večjih v regiji, poročajo na spletnem portalu Večer.

Samo v lanskem letu so v UPI izvedli več kot 12.500 ur izobraževanja za 1600 udeležencev in kar 2500 ur svetovanj za 3000 zainteresiranih. Najpomembnejši projekt je regijski center vseživljenjskega učenja Savinjska s široko paleto dejavnosti in od lani tudi družinski center.

Brezplačne dejavnosti, ki jih pripravljajo s pomočjo ministrstev in evropskega denarja, so tiste, ki širijo možnosti pridobivanja znanja za vse. Savinjska regija se spreminja v učečo se regijo, saj vedno več prebivalcev išče priložnosti in izzive. Med praktičnimi znanji, ki jih prebivalci še vedno najpogosteje iščejo, so učenje tujih jezikov in računalniška znanja. Jezikovni center državnega izpitnega centra, omogočamo tudi tečaje in izpite za migrante, ki potrebujejo znanje slovenskega jezika.

Več informacij si lahko preberete na spletnem portalu Večer.