S(lepota) v izobraževanju na Gimnaziji Lava

08. 10. 2020 14:45

Zaprite oči in si doma skuhajte kavo. Nato preverite dnevne novice in pripravite seznam za v trgovino. Vse to je slišati zelo enostavno, dokler si lahko pri teh opravilih pomagamo z vidom. A kako je to početi v temi? In kako slepi in slabovidni premagujejo še veliko težje izzive, naprimer se izobražujejo? To nam je ob obisku svoje nekdanje šole, Gimnazije Lava, pojasnila Sanja Kos, ki je od rojstva slepa. 

Sanja je maturirala na Gimnaziji Lava in diplomirala na Filozofski fakulteti v Mariboru. V Tednu vseživljenjskega učenja je obiskala nekdanjo gimnazijo, ki jo je obiskovala na Šolskem centru Celje in dijakom razkrila svojo osebno izkušnjo na poti izobraževanja.

Poudarila je izjemen pomen sodelovanja in pomoči, ki jo v prvi vrsti nudijo starši, učitelji in vrstniki. Pri pouku je namreč ves čas uporabljala računalnik s posebno (Brajevo) vrstico za slepe in telefon z »govorečo« aplikacijo (govorno sintezo, ki besedilo na zaslonu pretvori v zvok). Profesorji so ji gradiva posredovali v elektronski obliki, sošolci ji pomagali pri mobilnosti med učilnicami oz. po šoli. Dijake je navdušila predvsem njena vztrajnost, volja in posebna energija, ki jo gostja izžareva.

Peter Juvančič, ravnatelj Gimnazije Lava na ŠC Celje: »Sanja je bila prva slepa dijakinja. Trud, ki ga je vložila v šolanje, je občudovanja vreden in je lahko marsikomu vzor. Od nje in z njo pa smo se zelo veliko naučili profesorji, zato z veseljem rečem, da so pri nas dobrodošli tudi dijaki s posebnimi potrebami, saj nas osebno in profesionalno bogatijo.« 

Čeprav gostja ugotavlja, da smo ljudje pogosto pripravljeni priskočiti na pomoč, pa opozarja na pomen pravilnega pristopa k slepemu ali slabovidnemu. »Zelo lepo je, če pristopite k nam in nas vprašate, ali nam lahko pomagate. Ni pa dobro, da me naprimer povlečete za roko čez prehod za pešce, saj jaz morda ravno tisti trenutek skušam ugotoviti, v katero smer teče promet, se orientirati in varno prečkati cesto,« je povedala.

Opozorila je tudi na neustrezno odlaganje koles ob stene stavb v mestih, ki se jim mora slepi umakniti in lahko nevede na drugi strani stopi na cestišče, kjer vozijo avtomobili. Zelo neprijetni so lahko za slepe in slabovidne tudi vse bolj moderni električni skiroji, ki so praktično neslišni.

Dogodek je bil izveden v okviru projekta Tedni vseživljenjskega učenja 2020, v katerem Šolski center Celje sodeluje kot tematski koordinator slovenskih srednjih in osnovnih šol.

Š.K.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
147 queries in 1,001 seconds.