Smučišče v Libojah postaja kolesarski park (foto)


Že lani so se športni zanesenjaki iz Liboj in okolice, združeni v Športno društvo Vertikala, lotili velikopoteznega projekta. Z rednimi vikend delovnimi akcijami in pomočjo lokalnih podjetnikov ter Občine Žalec, so začeli nekdanje libojsko smučišče spreminjati v kolesarski park.

V dogovoru z Občino Žalec, ki je zemljišče najela od lastnika Sklada kmetijskih zemljišč, bodo v prihodnosti v parku uredili še kolesarski poligon za otroke, tekaško stezo, planinsko pot, plezalno steno,…

Prvo idejno zasnovo kolesarskega parka Kotečnik so pripravili Grega Kotar, Matej Kainz in Blaž Ženko z Zavodom prek Alp.

Člani ŠD Vertikala so prve korake k uresničitvi željenega projekta naredili že lani. Po prvotnem načrtu naj bi sicer izgradnjo kolesarske steze na smučišču zaupali zunanjemu izvajalcu, a jih je ocena projekta v vrednosti nekaj deset tisoč evrov spodbudila k samoorganiziranju in izgradnji kolesarskega parka z lastnimi rokami. Dela so se lotili nemudoma. Že lani so odstranili dotrajan objekt nekdanjega smučišča in ga nadomestili z novo kolesarsko postojanko. Takoj zatem, v začetku letošnjega leta, pa so na bodoči kolesarski progi začeli z zemeljskimi deli. Po nekaj tednih je tako dober kilometer dolga proga, ki se vije po nekdanjem smučišču, že dobila obliko in pravi karakter.

Nenadejane razmere zaradi novega koronavirusa so nato kolesarske zanesenjake v Libojah nekoliko upočasnile, a ne zaustavile. V začetku tega meseca so tako ob vznožju proge vgradili še velik zalogovnik za vodo, ki bo poskrbel za čista kolesa, s čimer je bila kolesarska steza, ki predstavlja prvi kamenček v mozaiku libojskega športnega parka, skorajda končana.

V JV vogalu Spodnje savinjske doline leži Kotečnik. Hrib, ki je znan po največjem športnem plezališču v Sloveniji in ima 334 smeri v 11 sektorjih. Hrib, ki ima vidno odprto rano kamnoloma na vzhodnem pobočju. Hrib, ki je imel v časih samoupravljanja na vznožju severnega pobočja smučišče z nočno smuko – mtb.si

S poskusnimi vožnjami so zato pričeli že v maju, “soft-opening” načrtujejo do poletja, uradna otvoritev pa naj bi potekala v sklopu kolesarsko-tekaško-plezalnega festivala načrtovana za prvo polovico septembra.

Smeli dolgoročni načrti s kolesarskim parkom v Libojah

V dolgoročnem načrtu društva je izgradnja pravega kolesarskega parka, legalnega in uradno zgrajenega po vseh predpisih, z mrežo flow linij, pro linij, skills parkom, krogom za olimpijski kros, e-bike krogom, itd..

Kasneje pa nameravajo na libojskem smučišču, v sodelovanju z Občino Žalec, urediti še kolesarski poligon za otroke, tekaško stezo, planinsko pot, plezalno steno,… V Libojah torej nastaja adrenalinsko-športni park za vse generacije.

foto: Športno društvo Vertikala