Šola za starše s psihologinjo Alenko Tacol: Mladi v odnosu do računalnika, interneta in mobilne telefonije (video)


šola za starše Alenka Tacol 1V Domu sv. Jožefa so minuli četrtek pripravili 2. predavanje v sklopu šole z starše. Predavateljica Alenka Tacol, univ. dipl. psihologinja, je na novembrskem predavanju predstavila prednosti in slabosti odraščanja s sodobno tehnologijo, tokrat pa je predavala na temo Mladi v odnosu do računalnika, interneta in mobilne telefonije.

Danes si težko predstavljamo življenje brez sodobne tehnologije, ki po eni strani lajša življenje, po drugi pa lahko skriva številne pasti in nevarnosti, predvsem  v odnosu do najmlajših oz. mladine. Uporaba računalnika, interneta in mobilne telefonije, je tako med starejšimi kot tudi mladini zelo razširjena in priljubljena. Prav slednji se zaradi svoje mladosti in neizkušenosti lahko ujamejo v skrite pasti sodobne tehnologije.

Psihologinja Alenka Tacol je prepričana, da so prav starši in učitelji tisti, ki so prvi poklicani, da spregledajo negativne vplive računalnika in interneta na odraščanje otrok in mladostnikov. Uvodoma je povzela ključne vsebine prvega, novembrskega predavanja, kjer je bil poudarek na prednostih in slabostih odraščanja s sodobno tehnologijo ter nekaj nasvetov, kako naj se starši soočajo z njo.

Na drugem predavanju pa se je Alenka Tacol osredotočila na tveganja in nevarnosti, katerim so mladi vse boj izpostavljeni med brskanjem po spletu in pametnih telefonih. Med drugim je opozorila na tveganja pri uporabi socialnih omrežij (facebook in twitter), kjer je zelo pomembno ohranjanje zasebnosti. Dotaknila se je tudi problema spletnega nasilja, ki je po njenih besedah in raziskavah precej pogost, a se o tem vse premalo govori.

šola za starše Alenka Tacol 2

Staršem je psihologinja predstavila dobre spletne strani, ki so moderirane in so lahko v pomoč tako mladostnikom kot staršem, saj na njih delujejo usposobljene in strokovne osebe, katerih namen je pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo (primer: tosemjaz.net). Kakor prvič, je tudi tokrat podala številne nasvete, kako naj starši reagirajo v primerih, ko zaznajo deviacije in pasti, ki prežijo na njihove otroke.

Tudi tokrat smo predavanje v celoti posneli. V prvem video posnetku si lahko ogledate inserte predavanja, v drugem pa celotno predavanje, ki ga je Alenka Taco zaključila s pomenljivim dveminutnim filmom ter odgovori na vprašanja prisotnih.

v/t/f: eH