Šolske hranilnice Banke Celje vzgajajo in nagrajujejo


Zaključil se je letošnji projekt šolskih hranilnic Banke Celje, v katerem je sodelovalo več kot 80 osnovnih šol. Banka Celje, ki še vedno ohranja tradicijo šolskih hranilnic, prve šolske hranilnice so bile že v 70-ih letih, je ob koncu šolskega leta podelila lepe nagrade.

Glavno nagrado, kolo s čelado, je prejela deklica z Osnovne šole Frana Roša iz Celja. V oktobru, mesecu varčevanja pa si bo več nagrajenih razredov ogledalo Otroški muzej Hermanov brlog v Muzeju novejše zgodovine Celje.

»Vzgojni prispevek šolskih hranilnic je pomemben. Želimo, da se otroci tudi preko šolskih hranilnic spoznajo z denarjem in se naučijo, da je potrebno za večje stvari, večje nakupe varčevati. V Banki Celje bomo s programom šolskih hranilnic nadaljevali tudi v novem šolskem letu, ko bomo k sodelovanju povabili še šole z drugih regij,« je dejal Davorin Leskovar, namestnik predsednika uprave in član uprave Banke Celje.

Namen šolskih hranilnic je pridobivanje temeljnih varčevalnih vrednot, ki jih ne potrebujemo le pri denarju, temveč tudi pri ravnanju z drugimi viri, kot sta na primer elektrika ali voda. Ravnateljica Osnovne šole Frana Roša Mojca Kolin: »Šolska hranilnica pri nas deluje že od leta 1980, od ustanovitve šole, ves čas v sodelovanju z Banko Celje, s katero imamo zelo dobre izkušnje. Največ zanimanja za šolsko hranilnico je med otroki do 10. leta,  ki so zelo dovzetni za pridobivanje varčevalnih navad. Tisto, kar se otroci naučijo v tem starostnem obdobju, jim ostane za vse življenje, seveda pa je pomembno, da tudi vzgoja staršev dopolnjuje to, kar otroke učimo v šoli.«

T. R.