Spet zaprta pot mimo slapu Rinka na Okrešelj


Vzpon na Okrešelj po priljubljeni poti mimo slapu Rinka je do nadaljnjega zaprta, sporočajo iz Planinskega društva Celje Matica.

Narasla voda je namreč pod slapom Rinka odnesla brv na planinski poti, ki vodi od slapu Rinka proti Okrešelju in odnesla brežino. Vzpon je sicer možen po Pastirski poti, ki se prav tako začne v Logarski dolini.

Oktobrska poškodba brvi čez Savinjo pod slapom Rinka (Vir foto: Facebook, Tončka Krumpačnik)

Zaradi podobnega razloga, poškodovane brvi čez Savinjo, takrat nad slapom Rinka, so pot na Okrešelj zaprli že letošnjega aprila. A so jo marljivi člani PD Celje Matica v desetih dneh ponovno usposobili.

Četudi vztrajate pri vzponu na Okrešelj po Pastirski poti, vas tam še ne bo pričakal obnovljeni planinski dom. Predsednik PD Celje Matica  Brane Povše, je konec julija za portal Siol povedal, da je gradnja Frischaufovega doma v sklepni fazi, ni pa še blizu odprtja.

“Vse skupaj se je od začetka gradnje precej podražilo. Če bi stroški ostali taki, kot jih je predvidel projektantski predračun, bi bilo vse v redu in bi imeli dovolj denarja, tako pa se je vse močno podražilo. Namesto 800 tisoč evrov se je gradnja podražila na milijon in pol,” je takrat povedal za Siol in dejal, da o časovnici odprtja doma raje ne bi ugibal.

Temu so sledile avgustovske poplave, ki zagotovo niso pripomogle k nadaljevanju gradnje in transportu potrebnega materiala za gradnjo doma. Za obiskovalce je bila nekaj časa zaprta celotna Logarska dolina, čeprav sama dolina od poplav ni bila prizadeta, bila pa je težava z dostopom ter veliko škodo na širšem Solčavskem.

Savinjski turistični biser so za turiste ponovno odprli 2. septembra, a ponudniki turističnih storitev in domačih proizvodov so izgubili najboljše turistične tedne, s prihodki katerih sicer pokrijejo mrtve mesece.