Stari grad bo ponovno zasijal v modri barvi

01. 04. 2019 13:59

grad-modra

Stari grad Celje bo v torek, 2. aprila 2019, ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu, zasijal v modri barvi. Mestna občina Celje se bo s tem ponovno pridružila tradicionalnemu dogodku, s katerim želi Zveza NVO za avtizem Slovenije ozavestiti družbo o razumevanju oseb z avtizmom in varovanju njihovih človekovih pravic.

Po podatkih zveze se njihovemu pozivu k razsvetlitvi javnih zgradb v modro barvo, vsako leto odzove več občin. Lani so poleg celjskega gradu v modri barvi zasvetili tudi ljubljanski grad, Dvorec Novo Celje v Žalcu, Mestna hiša v Novi gorici in še številne druge pomembne javne zgradbe po vsej Sloveniji. Enako je v tujini, kjer se v modro odenejo Empire State Building v New Yorku, Willis Tower v Chicagu, CN Tower v Torontu, Niagarski slapovi v Kanadi …

Osebe z avtizmom so lahko zelo kreativne, vendar potrebujejo veliko razumevanja, podpore in primerno obravnavo, da lahko aktivno družbeno participirajo. V Zvezi NVO za avtizem opozarjajo, da so jim v naši družbi te pravice velikokrat kršene, zato se tudi Celje jutrišnjemu dogodku pridružuje v želji, da bi država ustvarila pogoje, ki bi vsem obolelim zagotavljali dostojno življenje in enake možnosti za sobivanje v družbi.

M.G.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
139 queries in 0,762 seconds.