Štorklji na Ljubečni znova v svojem gnezdu


Za ene od znanilk pomladi veljajo tudi štorklje, ki jih je v naših krajih v zadnjih letih vedno več. Od sredine meseca smo lahko opazili, da se vračajo v svoja domovanja. Pred nekaj dnevi je v gnezdo na Ljubečni priletel štrk, dan za njim pa še štorklja.

Krajani so nanju ponosni in ju zavzeto spremljajo vse od njunega prihoda leta 2014. Dve leti kasneje so njuno domovanje prestavili s starega lesenega droga za električno napeljavo na novega.

Na spletnem mestu Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije so o beli štorklji zapisali naslednje:

Bela štorklja je dobro poznana velika bela ptica s črnimi letalnimi peresi, dolgimi rdečimi nogami in kljunom. Ob vrnitvi iz Afrike vsako leto skupaj s partnerjem dograjuje gnezdo, kar lahko povzroči, da teža starega gnezda naraste tudi čez 500 kilogramov.

Njen gnezditveni uspeh je odvisen od količine razpoložljive hrane. Ob pomanjkanju hrane lahko vrže oslabele mladiče iz gnezda in tako ostalim, fizično močnejšim mladičem, omogoči preživetje. Gnezdi na strešnih slemenih, dimnikih, električnih drogovih in posebnih gnezditvenih podstavkih. Prehranjuje se pretežno z malimi sesalci, redkeje z žabami, deževniki, kačami in žuželkami.

V Sloveniji se je v zadnjih 20 letih njeno število povečalo, vendar kljub temu pri nas ostaja ranljiva vrsta.