Svetovni dan ledvic: Daruj ledvico in reši življenje


Marca obeležujemo Svetovni dan ledvic. Na pomen zgodnjega odkrivanja kroničnih ledvičnih bolezni so ta teden opozorili tudi v celjski bolnišnici.

Zainteresiranim so omogočili brezplačno testiranje seča na prisotnost beljakovin. To je namreč ključna presejalna metoda za odkrivanje ledvične okvare. Zanimanje je bilo veliko.

Bolezen ledvic običajno sploh ne boli, zato je pravočasno odkrivanje še pomembnejše. Med zgodnjimi znaki sta predvsem povišan krvni tlak in beljakovine v seču. Če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj, si lahko podaljšamo čas do nastopa dialize ali pa takšno zdravljenje celo preprečimo.

Letošnji dan ledvic so sicer posvetili predvsem presaditvam ledvic. Prvo ledvico so pri nas presadili leta 1970. Danes pri nas živi 600 ljudi s tem presajenim organom. Letno jih presadijo približno 50, 100 jih čaka na poseg.

Po presaditvi mora bolnik jemati zdravila, da telo ne zavrne tujega organa. A presajena ledvica ni trajna rešitev. Zaradi sodobnih pravil lahko pričakujemo le, da bo po 20 letih delovala še pri polovici bolnikov.

Ledvic, primernih za presaditev, je premalo. Običajno jih darujejo umrli darovalci, darovalec pa je lahko tudi človek za časa svojega življenja, saj je mogoče normalno živeti samo z eno ledvico. V odvzem organov umrlim pri nas privoli približno 80 odstotkov svojcev.

Kako pa se bolezni ledvic sploh lahko izognemo? Z zdravim življenjskim slogom in zdravljenjem. Uživajte manj maščob, zmanjšajte telesno težo, vsaj pol ure dnevno bodite telesno aktivni in se ukvarjajte z aktivnostmi, ki vas veselijo.

Foto: SB Celje