Svetovni dan zdravja v Celju obeležili s številnimi dogodki (foto in video)

09. 04. 2012 12:40

Svetovni dan zdravja, ki ga vsako leto obeležujemo 7. aprila, so v Mestni občini Celje obeležili s številnimi dogodki, ki so se pričeli že dva dni prej. Letošnji svetovni dan zdravja v ospredje postavlja problematiko staranja prebivalstva, medgeneracijskega povezovanja, poteka pa pod geslom Za aktivno in bolj zdravo starost.

V Narodnem domu v Celju se je minuli petek odvijal strokovni posvet z naslovom “Poti za kakovostno staranje – kaj lahko spremenimo?”, kateremu je sledila okrogla miza. Na strokovnem delu posveta je Nuša Konec Juričič iz Zavoda za zdravstveno varstvo Celje govorila o problematiki starostnikov na Celjskem. Za njo je nastopil osrednji govornik prof. dr. Jože Ramovš, predstojnik Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, antropolog, psihoterapevt in socialni delavec, ki je predstavil možnosti za razvoj kakovostnega staranja in medgeneracijskega sožitja v prihodnjih letih. Tudi preko publikacije, ki jo razdelil prisotnim, je skušal odgovoriti na vprašanja “kako je v Evropi, Sloveniji, kaj lahko postorimo na Celjskem?”.

Ramovš je odgovarjal na vprašanja: kaj lahko naredimo drugače? Kako osmišljamo staranje? Je kje praznina? Postavil je izhodišča za okroglo mizo in dialog med strokovnjaki iz različnih služb, ki lahko prispevajo k premikom za bolj zdravo staranje. Udeleženci posveta so bili strokovnjaki iz občinskih služb, socialnih, zdravstvenih in izobraževalnih ustanov ter predstavniki civilne družbe.

V mestnem jedru je minuli petek potekala promocija zdravja.

Po posvetu in okrogli mizi smo se sprehodili po mestnem jedru, kjer smo si ogledali številne tržnice, na katerih so obiskovalci dobili številne informacije, ogledali smo si lahko delo reševalcev in poskusili zdravo hrano. Šlo je za promocijo zdravja številnih institucij. Poskrbljeno je bilo tudi za koncert na glavnem odru, ob 14h pa je potekal medgeneracijski pohod do visečega mostu.

Za konec velja omeniti, da si je Celje po dolgoletnem prizadevanju in delu ter izpolnjenih nalogah v vseh fazah projekta zdravih mest v okviru Svetovne zdravstvene organizacije prislužilo častni naziv redne članice organizacije Zdravih mest. Celje je torej edino slovensko mesto, ki ima Projektno pisarno Celje Zdravo mesto in deluje po načelih aktivnosti politike Zdravih mest.

Na okrogli mizi so sodelovali številni strokovnjaki iz različnih področij.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer je o samem dogajanju in o dogodkih v prihodnjih dneh ter o svetovnem dnevu zdravja več povedala koordinatorka projekta Jana Govc Eržen, dr. med., ogledate pa si lahko tudi galerijo fotografij, v katero smo ujeli utrinke dogajanja v Narodnem domu in v mestnem jedru.

[simpleviewer width=100% height=700 id=162]

v/t/f: eH

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
183 queries in 0,984 seconds.