Upokojenci v Celju veliko aktivnejši kot si lahko mislimo


Mesto Celje je po statističnih podatkih območje, kjer je delež starejših prebivalcev večji od slovenskega povprečja in še narašča. Študentki Ana Beno in Ana Bezek sta v Celju raziskovali življenje starejših v okviru delavnice Urbani fenomeni Muzeja novejše zgodovine Celje. Pričakuje se, da posameznik po upokojitvi nima več svoje primarne funkcije, umakne se iz družbenega življenja in tako postane marginaliziran del zakulisja. Pri svojem terenskem delu pa sta ugotovili, da je ta zapostavljenost starejših v Celju le navidezna.

“Vsi smo pričakovali, da so starejši umaknjeni od družbe, da ni stika, da nič ne počnejo. A ta teorija se nam je čisto podrla – zelo so aktivni, hodijo na razne prireditve, urejajo vrtičke tudi za denar, ne le za veselje, pojejo pri zborih in se ne počutijo umaknjene,” je za spletni portal Večer pojasnila Bezkova.

Delavnico Urbani fenomeni – muzejske perspektive so v Muzeju novejše zgodovine Celje pripravili že peto leto. Projekt je zasnovan tako, da muzej povežejo z življenjem v mestu, da gredo študentje med ljudi in se ukvarjajo s temami, ki so sicer skrite očem.