Urbane legende mesta Celje


Lansko leto je izšel zemljevid celjskih legend. Vprašali smo se, kako dobro sploh poznamo zgodbe, ki so bile rojene v zgodovinsko tako pomembnem mestu kot je Celje. Tukaj vam predstavljamo urbane legende katerih poslikave lahko vidimo v MCC Hostlu in na Zemljevidu celjskih legend, kjer je ilustracije opravil priznani celjski umetnik Mark Požlep. Tekst novega celjskega turističnega pripomočka pa je uredil umetnostni zgodovinar Matija Plevnik.

Prva celjska legenda je vezana na najpomembnejše zgodovinsko obdobje Celja in to je čas celjskih grofov. To obdobje v našo dobo prinaša polno skrivnostnih pripovedk, nekaj resničnih in dosti namišljenih. Misteriji o gradu, skritem zakladu, ljubezenskih spletkah, herojih in celo zmajih polnijo ušesa gostom našega mesta in vsakokrat tudi v nas prebudijo avanturistično otroško plat.

Zagotovo ena najbolj poznanih celjskih urbanih legend prihaja iz Šmartinskega jezera. Nekoliko bolj za šalo rečemo, da ima celjski som brke zato, ker je pojedel psa maltežana. Vendar se nič kaj ne smejimo, ko nas med plavanje po jezeru nekaj požgečka pod trebuhom.

Obstajata še dve urbani legendi, ki jih Celjani morda niti ne poznajo tako zelo. Prva govori o celjski nindži, katere senca je nekega mirnega jutra presekala zrak svita. Do zob oboroženi mož v črnem se je po ulicah mesta Celje pojavil v prid boju za pravice. Druga je zgodba o Mr. K-ju, policaju, ki je okrivil in ujel samega sebe.

Svojevrstna urbana legenda je tudi celjska t.i. subkulturna scena. Celje je polno zanimivih posameznikov, ki delujejo na različnih področjih, svojo kreativnost pa izražajo z bojem proti vsakodnevni sivini. Ravno to daje našemu mestu posebnost in barvitost.

Predzadnja podana urbana legenda je vezana na politično in ekonomsko ozadje. Naj bi bilo nekega svetlega socialističnega dne, ko je v znamenito celjsko tovarno prišel visoki politični funkcionar Centralnega komiteja. Zahteval je, da se v ”svrhe” socialistične bodočnosti, obstoječega direktorja zamenja s tovarišem Ocvirkom.

V zadnji legendi se dotikamo nepogrešljive teme vsakega mesta ali vasi, to je ljubezen. Bodisi boleča ali lepa, pretekla, prepovedana, izgubljena. V naši zgodbi se skrivata Alfred Nobel in njegova celjska požiralka denarja – Sofija Hess, ki je del svojega življenja preživela v Celju. V naše mesto pa je na obisk privabila tudi kar samega izumitelja Alfreda Nobela.

Ko vas bodo prihodnjič obiskali gostje iz tujega kraja, jim s pomočjo teh legend lahko naše mesto predstavite bolj polno in barvito.

Pripravila: Patricija Čamernik