Uspešen potek projekta »Izvedba pilotnih projektov, ki bodo podpirali prehod v izvajanje sistemskega zakona o dolgotrajni oskrbi«

08. 10. 2019 15:48
slika-1
V občinah Celje, Štore, Vojnik in Dobrna so organizirane predstavitve projekta, kjer se projekt predstavlja splošni javnosti.

V Sloveniji poteka na področju dolgotrajne oskrbe projekt »Izvedba pilotnih projektov, ki bodo podpirali prehod v izvajanje sistemskega zakona o dolgotrajni oskrbi«, ki se bo izvajal do konca junija 2020. Eden izmed upravičencev je tudi Zdravstveni dom Celje, ki skupaj s partnerji izvaja storitev na domu (Dom sv. Jožefa Celje), nudenje pomoči družini in nudenje psiho-socialne podpore uporabnikom (Center za socialno delo Celje) in nudenje socialne pomoči uporabnikom različnih starostnih skupin (Javni zavod Socio).

slika-2V pilotni projekt dolgotrajne oskrbe se lahko vključijo občanke in občani občin Celje, Štore, Vojnik in Dobrna, starejši od 18 let.

Projektne aktivnosti so namenjene osebam, ki zaradi zmanjšanih telesnih in kognitivnih sposobnosti v daljšem časovnem obdobju potrebujejo pomoč.

Uporabnikom se zagotavljajo izvajanje pomoči pri opravljanju osnovnih in podpornih dnevnih opravil, storitve za ohranjanje samostojnosti, storitve psihosocialne podpore ter storitve e-oskrbe (elektronska oskrba).

Izbrani ponudnik e-oskrbe uporabniku zagotavlja stopnjo varnosti v primeru nezgod, kjer lahko slednji nemudoma vzpostavi stik s klicnim centrom (doktor 24 ur) in vrsto drugih storitev, kot so nadzor nad vitalnimi funkcijami, zaznava padca, dima, izliva vode. Vse storitve so za čas trajanja projekta za uporabnike brezplačne.

vojnik-vabilo-eventV okviru pilotnega projekta dolgotrajne oskrbe se je v Zdravstvenem domu Celje vzpostavila Enotna vstopna točka, kjer lahko zainteresirani za vključitev v projekt prejmejo vse potrebne informacije.

Enotna vstopna točka se nahaja v drugem nadstropju Zdravstvenega doma.

Delovni čas je od ponedeljka do petka od 8. do 12. ure in 13. do 15. ure, v četrtek od 13. do 16. ure in 16.30 do 19. ure. Kontakti enotne vstopne točke so: telefon 03/5434-161 ali 03/5434-162 in elektronski naslov dolgotrajna.oskrba@zd-celje.si .

Do septembra 2019 so na Enotni vstopni točki prejeli 711 vlog. Upravičenih do izvajanja storitev dolgotrajne oskrbe v domačem okolju je bilo 236 vlagateljev. Trenutno oskrbujejo 107 upravičencev dolgotrajne oskrbe, na njihovo pomoč čaka še 129 upravičencev. E-oskrbo koristi 1 upravičenec, vlogo je podalo 17 oseb.

slika-4
Za zaposlene pri projektnih partnerjih je organizirano več izobraževanj in usposabljanj.

slika-3

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
146 queries in 1,101 seconds.