Uspešno preseljen roj čebel iz središča Celja


Konec prejšnjega tedna se je na stani stavbe v Razlagovi ulici ustavil roj čebel, ki je pritegnil pozornost mimoidočih, ob objavi v Facebook skupini Cjele, Cjele! pa se je vnela tudi razprava.

Čebelji roj tik pred zaprtjem škatle; foto: Anže Jevšenak

Reševanje situacije je s prisebno reakcijo sprožil Anže Jevšenak iz bližnjega hotela Evropa. Za naš portal je povedal, da so že dan prej zaposleni v hotelu Evropa Celje opazili roj čebel, ki se je zbiral na stavbi.

Naš sogovornik, ki je vodja nabave, vzdrževanja in logistike v Eurotas hotelih, je izvedel interno proceduro, ki jo izvajajo ob takšnih situacijah. Poklical je na Čebelarsko zvezo Slovenije, kjer so mu dali telefonski kontakt od celjskih čebelarjev.

Čebelji roj v škatli; foto: Anže Jevšenak

Na kraj je kmalu prispel predstavnik čebelarjev in s svojo proceduro uspešno odstranil roj z matico.

“Kasneje smo še nekaj ur spremljali situacijo in manjše število čebel, ki so še ostale, a so kmalu odletele,” je z opisom dogodka zaključil Jevšenak.

Na straneh Mestne občine Ljubljana so zapisali, kako ravnati, če opazite roj čebel

Če opazite roj, pokličite na telefonsko številko 112.

Roj čebel v bližini vrtca Danielov levček; foto: S.V. / FB Cjele, Cjele!

Rojenje čebel je naravno razmnoževanje čebeljih družin. Pri tem se družina razdeli na dva dela. En del z novo matico ostane v panju, drugi del pa panj zapusti. Približno polovica čebel, včasih tudi več, se pridruži stari matici in si poišče novo domovanje. Roj je popoln naraven začetek nove čebelje družine, ki prinese s seboj vse, kar rabi mlada čebelja družina za svoj razvoj, razen satja, zalog hrane in zalege. To je predvsem pomembno, ker s seboj ne prinese morebitnih bolezni, katerih povzročitelji imajo zatočišče v starem satju. Ko zapusti staro družino, se delno tudi otrese varoje in zgradi novo satje.

Čebele v roju niso nevarne. Njihov edini namen je poiskati novo lokacijo za domovanje. Ker imajo medene golše napolnjene z medičino, ne morejo pičiti. Vsekakor pa je pogled nanje lahko strašljiv, saj štejejo tudi do 20.000 čebel, ki sledijo matici in skrbijo zanjo pri »selitvi«.
Pri iskanju novega bivališča se čebelji roj obesi na vejo ali pod napušč in počaka, da izvidnica pride nazaj z informacijo. Po navadi na enem mestu ostane nekje največ do ene ure, zato je potrebno informacijo čim prej sporočiti ustreznim službam.