V naslednjih tednih se začenja sanacija zemljine na igriščih štirih celjskih vrtcev


Še to poletje se bo pričela sanacija zemljine na igriščih štirih celjskih vrtcev. Ministrstvo za okolje in prostor je namreč v sredini julija začelo postopek za sanacijo igrišč enote Luna Vrtca Anice Černejeve, Enote Iskrica Vrtca Zarja, in Enote Center Vrtca Tončke Čečeve, skupaj z igriščem na Savinjskem nabrežju.

Mestna občina Celje je z lastnimi sredstvi doslej zamenjala zemljino na igriščih vrtca Tončke Čečeve na Hudinji in Vrtca Tončke Čečeve na Aljaževem hribu. Od leta 2019, ko je sanacijo prevzelo Ministrstvo za okolje in prostor, pa so bila sanirana še igrišča enote Ringaraja Vrtca Zarja, enote Mavrica Vrtca Anice Černejeve in enoti Mehurček ter Živ–žav Vrtca Zarja.

Javno naročilo za izvedbo sanacije se zapre v začetku avgusta, nakar bo izbran izvajalec.

Vrednost javnega naročila je 718.140 evrov (brez DDV).

Kot omenjeno, je v letih 2017 in 2018 projekt sanacije vodila Mestna občina Celje, ki je zamenjala zemljino v dveh enotah Vrtca Tončke. Projekt je nato prevzelo Ministrstvo za okolje in prostor, ki je lani s podporo Mestne občine Celje saniralo štiri igrišča, in sicer v Enoti Mavrica Vrtca Anice Černejeve ter v enotah Ringaraja, Mehurček in Živ–žav Vrtca Zarja.

Pri tej sanaciji je bilo izkopanih okoli 4.300 kubičnih metrov onesnažene zemljine in na novo urejenih 8.000 kvadratnih metrov travnatih in pohodnih površin za varno igro 250 otrok iz 19 vrtčevskih oddelkov.

Prihodnje leto bo ministrstvo saniralo še igrišča Enote Gaberje Vrtca Tončke Čečeve, Enote Sonce Vrtca Anice Černejeve in Enote Čira Čara Vrtca Zarja.

foto: MOC (z lanskega obiska ministra za okolje mag. Andreja Vizjaka)