V Vojniku ogorčeni zaradi zaprtja bančne poslovalnice


banka-vojnikAbanka se je odločila, da s koncem maja v Vojniku zapre svojo bančno poslovalnico ter ukine enega izmed dveh bankomatov v kraju, tri tam zaposlene pa prerazporedi v druge poslovalnice.

V Vojniku so nad odločitvijo Abanke razočarani in menijo, da razlog za zaprtje ni nudenje visokega standarda storitev svojim strankam, temveč maksimiranje dobička.

Na občini na naslednjo občinsko sejo vabijo predstavnike Abanke, da svojo odločitev pojasnijo še občinskim svetnikom.

Abanka je v tem mesecu začela pisno obveščati komitente poslovalnice v Vojniku, da s koncem maja vojniška bančna poslovalnica zapira svoja vrata. Razlog za zaprtje naj bi tičal v optimizaciji poslovne mreže Abanke, ki jo je lani kupil ameriški sklad Apollo.

Kot so zapisali v obrazložitvi, poslovalnica v Vojniku namreč odstopa od njihovih minimalnih standardov, ki jih želijo zagotavljati svojim strankam, zato so se odločili, da jo zaprejo, stranke pa preusmerijo v svoje poslovalnice v Celju, kjer jim bodo lahko nudili ves svoj bančni standard. Ob tem so v Abanki tudi prepričani, da komitentom preusmeritev v Celje prinaša veliko več prednosti, kot na primer boljši urnik poslovanja, večje število parkirnih mest ter večje in udobnejše poslovalnice. Dodajajo, da so vojniški komitenti dobrodošli tudi v drugih poslovalnicah po Sloveniji, za svoje komitente pa da vseskozi razvijajo in izboljšujejo tudi digitalno bančništvo. “Tako kot tudi do sedaj jim bomo še naprej ponujali kvaliteten bančni servis, saj v Abanki naše stranke vedno postavljamo v središče pozornosti,” svojo obrazložitev zaprtja zaključijo v banki.

Župan Branko Petre Abanki namenil oster odziv

S tem, da njihova odločitev prinaša zgolj prednosti komitentom, ki so bančno poslovalnico v Vojniku obiskovali že desetletja, pa se ne strinjajo v Vojniku. Nad potezo Abanke so razočarani tudi na Občini Vojnik, kjer o zaprtju poslovalnice s strani banke sploh niso bili obveščeni, temveč so za to izvedeli šele iz govoric, ki so zaokrožile po kraju.

Na Abanko se je zato obrnil tamkajšnji župan, Branko Petre, ki zaprtju ostro nasprotuje. Kot je uvodoma zapisal v pismu, njihovo odločitev in “dobrosrčno” vabilo, da jih odslej vojniški komitenti obiskujejo v Celju, občani Vojnika ne prepoznajo kot prednost. Še manj pa njihova odločitev pritrjuje trditvi, da so stranke Abanke vedno v središču pozornosti. Meni namreč, da pri preusmerjanju strank iz Vojnika v Celje, kjer bodo za opravljanje bančne storitve lahko porabile tudi več ur, pač ne moremo govoriti o uslugi komitentom.

Ob tem je župan izpostavil tudi nekaj dejstev, ki govorijo v prid ohranitvi bančne poslovalnice v Vojniku. Med drugim to, da pri občini Vojnik ne gre ravno za tako zelo majhno tržišče, ki bi si zaslužilo nenadnega zaprtja poslovalnice, saj premore 9000 prebivalcev. Gre tudi za dolgoletno tradicijo banke v Vojniku (prej Banka Celje) in zadovoljstvo uporabnikov, med katerimi je tudi veliko število starejših in upokojencev, ki niso mobilni ali vešči elektronskega poslovanja. Samo v Domu starejših občanov v Vojniku je namreč 168 stanovalcev. Nenazadnje pa je bančna poslovalnica priročna tudi za številne lokalne podjetnike, obrtnike, društva, pa tudi za invalidi in gibalno ovirane.

“Ne morem mimo ugotovitve, da ni glavni motiv za zaprtje vaše poslovalnice skrb za visok nivo storitve, temveč maksimiranje dobička. Žal trda logika kapitalizma, ki se na ljudi ne ozira in na njih gleda le kot na nujno zlo. Najboljše je, da vam prepustimo naš denar in vam nikakor ne povzročamo težav,  kaj šele stroškov. In ne morem pozabiti, da se je še ne dolgo nazaj reševala kriza v bankah z dokapitalizacijo, z denarjem tudi našim in nas sedaj puščate na cedilu. Izrabljate vaš močnejši položaj,” v ostrem pismu Abanki še zapiše župan Petre.

Abanka ukinja tudi en bankomat v Vojniku

Sicer je Občina Vojnik še pred mesecem dni na Abanko naslovila prošnjo za namestitev dodatnega bankomata v Novi Cerkvi, vendar s strani banke niso prejeli niti odgovora. Namesto tega bo Abanka, poleg zaprtja poslovalnice, ukinila še enega izmed dveh bankomatov v kraju.

Župan Petre ob koncu pisma Abanko še enkrat naprosi, da ponovno premislijo o svoji odločitvi ter ohranijo poslovalnico v Vojniku, ki se sicer nahaja v stavbi katere lastnica je Abanka. Prav tako poziva po ohranitvi obeh bankomatov. V nasprotnem primeru pa predstavnike banke vabi na naslednjo sejo občinskega sveta, da svojo odločitev pojasnijo še občinskim svetnikom.

B.S., foto: Google Maps