Vidnost je nujna za varno udeležbo v cestnem prometu

17. 04. 2018 15:39

Na današnji okrogli mizi, ki je potekala pod sloganom “Vidnost je nujna za varno udeležbo v cestnem prometu« so poleg predstavnikov Postaje prometne policije Celje sodelovali še predstavniki Javne agencije RS za varnost prometa, ZŠAM Celje, Poklicne gasilske enote Celje, Reševalne službe Šmarje pri Jelšah ter predstavniki Zveze moto klubov Slovenije.

Komandir Postaje prometne policije Celje Vinko Mlakar in pomočnik komandirja Postaje prometne policije Celje Jadran Žerjal sta izpostavila da se je v lanskem letu varnost cestnega prometa na območju Policijske uprave Celje izboljšala na vseh področjih razen pri voznikih motornih koles.

Natančnejši podatki so razvidni v spodnji preglednici.

preglednica_mrtvi_motoristi_2017

*Število vseh mrtvih udeležencev v cestnem prometu na območju Slovenije in PU Celje ter število mrtvih voznikov motornih koles na območju Slovenije in PU Celje.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih vozil so stalnica. Letno se povprečno polovica vseh prometnih nesreč v katerih so udeleženi vozniki enoslednih vozil zgodi zaradi neprilagojene hitrosti. Preostali najpogostejši vzroki so stran in smer vožnje, neupoštevanje prednosti in nepravilna prehitevanja. Sekundarni vzroki za nastanek prometnih nesreč so še vedno alkohol, tehnična neurejenost motornih koles ter predelana motorna kolesa.

Največ prometnih nesreč se je tudi lani zgodilo v prvih in zadnjih mesecih motoristične sezone, v vremensko lepih dneh, med tednom v popoldanskih urah v prometnih konicah, med vikendi pa med 9. in 21. uro. Lansko leto so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi vozniki enoslednih vozil, stari med 16 in 34 let.

Predstavnika Postaje prometne policije Celje sta poudarila, da je za varno vožnjo motoristov izjemno pomembna vidnost motoristov, opazovanje, predvidevanje in obvezna primerna oprema motoristov.

Opozorila sta, da bodo policisti na območju Policijske uprave Celje vsakodnevno nadzirali hitrost vožnje, stran vožnje, uporabo čelade, tehnično urejenost motornih koles ter morebitne predelave le teh.

Za konec sta vse motoriste povabila na delavnice za večjo varnost motoristov, ki bodo v soboto, 21. aprila 2018, potekale v ZŠAM Centru varne vožnje na Ljubečni med 11. in 13. uro.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
143 queries in 0,736 seconds.