Z julijem brezplačni javni medkrajevni potniški promet za vse upokojence. Kako do vozovnice?

24. 06. 2020 11:09

Upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in vsi, starejši od 65 let, bodo lahko medkrajevni potniški promet s 1. julijem 2020 koristili brezplačno.

Vlogo za vozovnico bodo lahko oddali na prodajnih mestih ali po pošti.

Celebus, ki se ne šteje kot medkrajevni potniški promet, zaenkrat še ne bo brezplačen, je pa za upokojence že sedaj na voljo po simboličnih cenah.

Ministrstvo za infrastrukturo je v sporočilu za javnost sporočilo, da bo s 1. julijem 2020 zagotovljeno vse potrebno za uvedbo brezplačnih vozovnic v medkrajevnem javnem potniškem prometu. Brezplačne vozovnice bodo namenjene upokojencem, imetnikom invalidske evropske kartice, vojnim veteranom in starejšim od 65 let.

Do brezplačne vozovnice so upravičeni tisti člani omenjenih družbenih skupin, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov.

Upravičenci lahko vlogo za pridobitev vozovnice oddajo od 24. junija dalje, s pomočjo predpisanega obrazca, ki ga vložijo na prodajnih mestih enotnih vozovnic, ali pa ga na Ministrstvo za infrastrukturo naslovijo po navadni oziroma elektronski pošti. Edini strošek, ki ga bodo upravičenci morali poravnati je izdelava vozovnice, ki bo znašala 3 evre. Vozovnica bo veljavna eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana (ali od začetka prihodnjega meseca).

Pridobitev brezplačne vozovnice:
  1. Upravičenci izpolnijo predpisano vlogo oziroma obrazec, ki je med drugim objavljen na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo. Obrazec in navodila za izpolnjevanje obrazca so v priponki spodaj.
  2. Upravičenci poleg izpolnjenega obrazca na prodajnih mestih predložijo osebni dokument, izkaznico vojnega veterana oziroma evropsko kartico ugodnosti za invalide. Tisti, ki vlogo oddajajo po pošti ali e-pošti, jim omenjenih dokumentov ni potrebno prilagati. Upravičenci, ki bodo vlogo oddajali po navadni pošti, naj jo pošljejo na naslov Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana, s pripisom »brezplačna vozovnica Slovenija«.
  3. Upravičenci, ki bodo vlogo oddali po elektronski pošti, naj jo pošljejo na elektronski naslov mzi.dtmpp@gov.si in v zadevo e-pošte napišejo »brezplačna vozovnica Slovenija«.
  4. Upravičenci, ki želijo vlogo oddati fizično, se lahko zglasijo na enem od prodajnih mest, kjer so na voljo enotne vozovnice javnega potniškega prometa.
  5. Več informacij in pojasnil v zvezi s pridobivanjem brezplačne vozovnice vam na Ministrstvu za infrastrukturo nudimo tudi prek telefonske številke 01/478 84 11. Dosegljivi smo ob delavnikih od 8. do 16. ure.

Celebus za upokojence po simbolični ceni

Kot so nam že lani pojasnili na Mestni občini Celje, pod določila novele zakona ne spada nobena linija Celebusa. MOC zaenkrat tudi še ne razmišljajo o tem, da bi za upokojence uvedli brezplačni prevoz z javnim mestnim potniškim prometom Celebus. Že sedaj pa je vozovnica za upokojence cenovno zelo ugodna in cenejša od ostalih, za mesečno vozovnico pa morajo denimo upokojenci odšteti samo 6,25 evra.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 1,037 seconds.