Z nedelje na ponedeljek veter in padavine

22. 01. 2023 19:22

Vremenoslovci iz Agencije Republike Slovenije za okolje so za sevorovzhodni del Slovenije izdali oranžno opozorilo zaradi možnosti močnega vetra.

Ojačan veter je pričakovati proti koncu nedelje in večino ponedeljka. Nad okoli 600 metrov nadmorske višine bi maksimalna hitrost lahko dosegla od 70 do 85 km/h.

V drugi polovici noči se bodo padavine okrepile in zajele večji del Slovenije. Po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo, nad okoli 500 m pa snežilo.

Besedilo opozorila:

Veter lomi veje in lahko podira nekatera drevesa, lahko odnaša kritino s streh. Veter nekoliko ovira cestni promet ter otežuje gibanje.
Pred dogodkom: zaprite vsa okna in vrata. Parkirajte avtomobile v garaži ali dovolj stran od zgradb in dreves. Pospravite vse, kar bi lahko veter raznašal. Množične prireditve na prostem na vetru izpostavljenih legah naj bodo odpovedane. Med dogodkom: vrata in okna naj bodo zaprta. Pri gibanju na prostem se izogibajte zavetrnih delov stavb, drevoredov in drugih potencialno nevarnih mest, bodite pozorni na morebitne padajoče predmete. Prekinite delo na višini. Ne popravljajte škode med viharjem. Priporočamo previdnost v prometu predvsem v primeru bočnega vetra in na izpostavljenih mestih (npr. mostovi, useki). Računajte na morebitno podrto drevje ali druge ovire. Vožnja določena kategorije vozil (kamp prikolice, vozila s ponjavami..) je lahko na posameznih odsekih problematična. Spremljajte meteorološka obvestila in opozorila ter morebitne informacije, ki jih posredujejo pristojne službe in organi.

*vir slike: ARSO

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
141 queries in 0,766 seconds.