Začetek akcije zbiranja nevarnih odpadkov po 12 občinah celjske regije

10. 09. 2018 15:55

Danes se v 12 občinah celjske regije začenja akcija zbiranja nevarnih odpadkov na terenu s premičnim zabojnikom.

Premični zabojniki bodo na večih lokacijah po 12 občinah naše regije postavljeni do 5. oktobra.

V gospodinjstvih poleg nenevarnih odpadkov nastajajo tudi nevarni, ki jih je treba vključiti v poseben sistem varnega ravnanja z odpadki. Z nevestnim ravnanjem z nevarnimi odpadki lahko ogrozimo podtalnico in druge vodne vire, zrak, prst, torej posredno tudi zdravje ljudi in živali. Ogromno vsakdanjih gospodinjskih produktov vsebuje strupene primesi. Ko jih kupimo, nase prevzamemo odgovornost, da jih po uporabi odstranimo na varen način.

Do 5. oktobra bodo premični zabojniki stali na večih lokacijah po občinah celjske regije. Natančne lokacije in termine zbiranja nevarnih odpadkov najdete TUKAJ (klik)

Med nevarne odpadke sodijo: akumulatorji, baterije, zdravila, pesticidi, kozmetični izdelki, čistila, topila, lepila, kisline, barve, laki, premazi, smola, embalaža, onesnažena z nevarnimi snovmi, termometri, odpadna motorna in jedilna olja, neonske cevi ter vse, kar je opremljeno s simboli za nevarne snovi in njihova embalaža.

Ali izdelek, ki ga uporabljam, vsebuje nevarne snovi?

Najbolj zanesljiv odgovor ponujajo izdelki kar sami, saj vsebujejo tudi različna opozorila v obliki grafičnih simbolov, kot so:

nevarni-odpadki-simboli

V Simbiu prosijo, da računalnike, ekrane in druge večje kose odpadne električne in elektronske opreme oddate v najbližjem zbirnem centru in ne v premične zabojnike v času akcije.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 1,081 seconds.