Zacvetelo 100.000 tulipanov posajenih ob 25. obletnici celjskih javnih podjetij (foto)

15. 04. 2021 06:15

Letos mineva 25 let od ustanovitve celjskih javnih podjetij Simbio, Vodovod-kanalizacija in Energetika Celje. Za to priložnost so že lansko jesen posadili več kot 100.000 čebulnic tulipanov, ki so že pokukali na plano in polepšali bivanje vsem prebivalcem in obiskovalcem Celja.

Gre za različne sorte, od zgodnjih do poznih, zato upajo, da bodo ti znanilci pomladi s svojo barvitostjo čim dlje navduševali njihove uporabnike storitev. V podjetjih, v katerih si prizadevajo za zeleno Celjsko, so se namreč odločili, da bodo na četrt stoletja uspešnega delovanja opozorili na trajnosten način. Podobno trajno so pred petimi leti obeležili 20. obletnico, ko so poskrbeli za ureditev krožišč ob vpadnicah v Celje. Na 25. obletnico pa bodo še dolgo časa spominjali tulipani, posejani na 1200 m² zelenih pasov:

  • na Mariborski cesti pri Planetu Tuš
  • na Kidričevi cesti (od križišča proti Tehnopolisu)
  • v Medlogu (zeleni pas pri križišču pred Levcem proti OMV)
Analize cen komunalnih storitev kažejo, da so storitve celjskih javnih podjetjih med najnižjimi v Sloveniji.

Vsem trem javnim podjetjem je skupna skrb za zdravo in čisto okolje. Ogromno energije je bilo v zadnjih 25 letih vloženo v to, da imamo danes najsodobnejši center za ravnanje z odpadki v Sloveniji, čistejši zrak in edino toplarno za komunalne odpadke v Sloveniji ter tudi eno najbolj kakovostnih pitnih vod v Sloveniji.

Simbio danes zaposluje 225 ljudi, ki skrbijo za reden odvoz 40.000 ton odpadkov letno iz 12 občin, kjer prebiva 127.000 ljudi. V prvem slovenskem regionalnem centru za ravnanje z odpadki – RCERO Celje z najsodobnejšo tehnologijo obdelujejo odpadke skupaj za četrtino slovenskih občin. Praznijo 65.000 zabojnikov za embalažo, biološke odpadke in mešane komunalne ter zabojnike na ekoloških otokih. Upravljajo tudi s 7 zbirnimi centri za odpadke. Delež ločeno zbranih odpadkov, ki gre na nadaljnjo snovno predelavo, znaša več kot polovico, odloži pa se le še okoli 10 % odpadkov.

V Vodovod-kanalizaciji 92 zaposlenih upravlja z 905 km vodovodnega omrežja in 322 km kanalizacijskega omrežja. Za zagotavljanje zdravstveno ustrezne in kvalitetne pitne vode je na omrežju zgrajenih skupno 215 vodooskrbnih objektov, med katerimi je 7 vodarn.  Za čiščenje odpadne vode skrbijo s 5 čistilnimi napravami. Na javni vodovodni sistem je priključeno 94,9 % prebivalcev območja, kjer izvajajo javno službo, to so Mestna občina Celje, Vojnik Dobrna in Štore. Na območjih poselitve (aglomeracijah), ki morajo biti opremljena s kanalizacijo, je priključenih na kanalizacijo 90,5 % prebivalcev.

Energetika Celje skrbi za konkurenčno oskrbo okolju prijazno toplotno energijo in zemeljskim plinom za več kot 15.000 gospodinjstev Mestni občini Celje oziroma 75 % gospodinjstev. Upravlja s prvo toplarno za komunalne odpadke v Sloveniji – Toplarno Celje, kjer iz 30.000 ton obdelanih nereciklabilnih odpadkov in blata letno proizvedejo 30.000 MWh toplotne energije in 7000 MWh električne energije. Energetika upravlja tudi s polnilnico za stisnjen zemeljski plin (CNG) v Celju. Zaposluje 71 ljudi.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
171 queries in 3,299 seconds.