Zagorelo je na Mozirski planini (a zgolj za vajo)


Prejšnjo soboto je v organizaciji Izpostave URSZR Celje, Občine Mozirje in Gasilske zveze Zgornje savinjske doline, na Mozirski planini potekala velika vaja zaščite in reševanja “Požar – Mozirska planina 2011”.

Vaja je bila načrtovana v smislu preverjanja zmogljivosti ukrepanja ob tovrstnih visokogorskih požarih. Hkrati je služila kot najvišja stopnja preverjanja usposobljenosti vseh sodelujočih subjektov v organizacijsko in kompleksno čim bolj realnih razmerah.

Vaja je bila zasnovana na postavki, da je v dolini Morava  prišlo do požara, ki se je naglo razširil v smeri severovzhoda proti Mozirski planini in ob gozdnih površinah ogrozil tudi osem počitniških objektov. V gašenje so se vključili gasilci PGD Šmihel, PGD mozirje in gasilske enote GZ Zgornje Savinjske doline, zaradi težko dostopnega terena pa tudi planinska gasilska enota PGD Solčava.

V vaji so sodelovali še OZ RK Mozirje, služba nujne medicinske pomoči in ekipa ZD Mozirje ter ekipa prve pomoči Civilne zaščite Občine Mozirje.

Vajo si je ogledal tudi 82. letni Pavel Goličnik, ki je kot mladenič sodeloval v gašenju katastrofalnega požara pred 60. leti.

Oglejte si še video posnetek vaje Požar – Mozirska planina 2011

vir t/f/v: www.sos112.si