Zaradi obnove Celjskega doma podrli stoletno platano (foto, video)

10. 07. 2019 15:36

Stoletna platana, ki je krasila dvorišče Celjskega doma, je zaradi zahtev stroke morala pasti v imenu varnostni in arhitekture. Kljub vsemu pa so mnogi prepričani, da bi se platano dalo rešiti že z drugačnim načrtovanjem obnove.

Posledica podrtja bodo sedaj tudi večji stroški obnove Celjskega doma, saj bo treba investirati v dodatno senčenje zimskega vrta.

celjski-casopis-platana
V načrtu je bila predvidena tudi platana

Obnova Celjskega doma, ki poteka od septembra 2018, je zahtevala stoletno drevesno žrtev. Posekali so namreč mogočno platano, ki je okoli sto let krasila dvorišče Celjskega doma. Prvotno odstranitev drevesa ni bila načrtovana, a so kasneje načrtovalci obnove mnenje glede tega spremenili.

Razlog za podrtje platane naj bi tičal v tem, ker bi lahko gradbena dela, ki bi se vršila ob gradnji novega širokega stopnišča, tako poškodovala njen koreninski sistem, da mogočno drevo tega ne bi preživelo in bi utegnilo kasneje predstavljati nevarnost tako za ljudi, kot za stavbo Celjskega doma. Poleg tega bi lahko platana, ki bi stala zgolj meter od novega stopnišča ovirala evakuacijo ob morebitni nesreči. Evakuacijska pretočnost naj bi se zaradi tako pozicioniranega drevesa namreč zmanjšala za četrtino.

Nasprotniki prepričani, da bi se drevo lahko ohranilo

Borci za drevesa na čelu z Ireno Ašič so sicer odstranitev platane skušali preprečiti, a tega tudi zaradi pozne obveščenosti o načrtovanem podrtju niso uspeli. MO Celje je namreč namero sporočila le dan pred izvršitvijo, ko je v sporočilu za javnost naznanila podrtje stoletne platane z obrazložitvijo, da so med zemeljskimi deli na dvorišču ugotovili, da bo potrebno zaradi položaja in koreninskega sistema odstraniti platano. “Kljub  močnemu prizadevanju, da bi jo ohranili, smo takšno odločitev sprejeli zaradi varnosti stavbe in tudi ljudi v stavbi. Pri odločitvi za odstranitev platane smo se oprli na mnenje stroke in pridobili ustrezna soglasja,” so zapisali ter skušali občane pomiriti, češ da bo nova krajinska podoba tega ambienta vključevala tudi zasaditve novih dreves.

platana-celjski-dom-1
Podiranje platane

Kljub obljubi o zasaditvi novih dreves pa je podrtje mogočnega stoletnega in popolnoma zdravega drvesa močno razburilo občane. Ti so namreč prepričani, da bi se lahko platano na nekakšen način vendarle rešilo, kot se je pred leti denimo že uspešno rešilo platane pred Mestnim kinom Metropol in pri železniški postaji, kjer so se prav tako opravljala globinska gradbena dela.

Občanom se ob dejanju občine sprašujejo tudi, zakaj so obnovo stopnišča načrtovali tako, da se to ob koncu praktično stika s platano, ter zakaj niso stopnišča izpeljali ob robovih stavbe, kot je bilo to narejeno do sedaj oz. ga zgradili tako, da bi obšlo drevo.

Po pojasnilu stroke naj to ne bi bilo mogoče zaradi večih vidikov. Eden naj bi bil tudi ta, da stopnic na način, kot so bile postavljene doslej, ne bi mogli postaviti tudi zaradi večje kapacitete Celjskega doma, ki bo po obnovi lahko sprejel čez tisoč ljudi. Vsled temu je bilo potrebno načrtovati večje in širše stopnice, ki bi ob morebitnem požaru ali drugi nesreči omogočale dobro pretočnost in hitro evakuacijo. To naj bi bilo mogoče zgolj s tako načrtovanimi stopnicami. Teh pa zaradi arhitekturnih pravil (ZVKD namreč glede na arhitekturni slog stavbe zahteva določeno obliko stopnic) tudi ni bilo mogoče kakorkoli “razpoloviti” ali “zaobliti”.

Kljub vsem argumentom stroke pa so mnogi še vedno prepričani, da bi se dalo z drugačnim načrtovanjem obnove Celjeskega doma platano vendarle rešiti, a da za to očitno ni bilo volje.

Sicer pa naj bi podrtje platane povečalo tudi stroške investicije obnove Celjskega doma. Zaradi izgube osenčenja zimskega vrta, ki ga je prej nudila mogočna platana, bodo namreč morali investirati v dodatno osenčenje zimskega vrta, da se le ta ne bo pregreval.

Video vir: FB Tim Belehar; Foto vir: FB Irena Ašič

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 1,431 seconds.