Zaradi prihajajočih neviht za sever in vzhod države razglašen rumeni alarm

13. 05. 2022 12:00

Uprava za zaščito in reševanje in Agencija za varstvo okolja sta zaradi prihajajočih neviht razglasila rumeni alarm za vzhod države. To pomeni, da obstaja nevarnost razlivanja vod in hudourniških poplav.

V petek bo dopoldne sončno, popoldne pa v notranjosti spremenljivo oblačno. Na severu se bodo popoldne začele pojavljati plohe in nevihte, nekatere tudi močnejše, ki se bodo postopno pomikale proti jugu, a zahodne Slovenije večinoma ne bodo dosegle. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29 °C.

V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, najvišje dnevne od 20 do 24, na Primorskem do 26 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo sončno, v nedeljo zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Popoldne bodo predvsem v hribih nastale posamezne plohe ali kakšna nevihta.

Hidrološko stanje in napoved

Pretoki rek so v severni in vzhodni Sloveniji srednji, drugod pa povečini mali. Vodnatost rek se počasi zmanjšuje, le reke s povirji v alpskem svetu zaradi taljenja snega prehodno zmerno naraščajo. Danes (petek) dopoldan in sredi dneva se bodo ustaljene hidrološke razmere še nadaljevale. Popoldan in zvečer lahko ob močnejših krajevnih padavinah hitro narastejo manjši vodotoki, zlasti v severni in vzhodni Sloveniji, zvečer tudi v osrednjem delu države. Ob tem bodo možna razlivanja hudourniških vodotokov. Vodnatost rek drugod po državi se bo zmerno povečala, na jugozahodu države bo ostala ustaljena. V soboto lahko posamezne reke predvsem v severni in vzhodni Sloveniji še narastejo, drugod po državi pa bodo počasi upadale. V nedeljo se bo vodnatost rek zmanjševala, le Sava v spodnjem toku bo še naraščala. Temperature površinskih voda se povišujejo, bolj izrazito je tudi dnevno nihanje temperatur rek. Zjutraj so najhladnejše reke v severni Sloveniji, ki imajo okoli 8 °C, najtoplejše pa manjše reke v Pomurju in Podravju, ki dosegajo do 19 °C. Morje ob slovenski obali ima 18 °C.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 0,841 seconds.